Saksa kohus: e-sigarettide müüki ei tohi praegusel kujul piirata

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Foto on illustratiivne.
E-sigaret. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Saksa kohus otsustas, et elektrooniliste sigarettide müüki ei tohi praegusel kujul piirata, sest e-sigaretti ei saa pidada meditsiiniseadmeks ning nikotiini selle sees ravimiks. 

Saksamaal Münsteris asuv administratiivkohus otsustas, et e-sigaretti ei saa pidada meditsiiniseadmeks ning nikotiini selle sees ravimiks, mis aitab suitsetamist maha jätta, kirjutab The Local. Seega ei peaks nikotiiniga e-sigarettide müügil kehtima ravimi müügi piirangud.

E-sigaretid hakkasid Saksamaal populaarsust koguma 2011. aastal. Hinnanguliselt võib tänaseks Saksamaal olla kaks miljonit inimest, kes iga päev e-sigaretti tarvitavad.

Ka Eestis on e-sigarettide nikotiini sisaldavad kapslid ravimid, mida tohib turustada pärast ravimi müügiloa väljastamist. Kuna e-sigareti kapslid ei ole ilma manustamisseadmeta kasutatavad, on kogu komplekti puhul tegemist ravimiga.

Tooted, mis sisaldavad tööstuslikult toodetud vedelat nikotiini vähemalt 1,5 mg või mille nikotiini kontsentratsioon tootes ületab 4 mg/ml, on Eestis ravimid ning nende turustamine ja reklaamimine on lubatud ainult pärast ravimi müügiloa väljastamist. Näiteks 0,3 ml suurune nikotiini täitevedelik, mis sisaldab nikotiini 1,7 mg on ravim, kuna nikotiini kogus tootes ületab raviannuse (1,5 mg) ning nikotiini kontsentratsioon tootes ületab 4 mg/ml kohta (antud näites 5,7 mg/ml).

Ravimite käitlemiseks on vajalik ravimi käitlemise tegevusloa olemasolu. Seni ei ole Eestis ravimiametilt e-sigarettidele müügiluba ega käitlemise tegevusluba taotletud ega ole neid ka väljastatud.

Ravimiamet on tänaseks teinud määratluse kahele tööstuslikult toodetud nikotiini sisaldavale e-sigaretile, mis ei vasta ravimi mõistele kasutajale suunatud teabe ega toime poolest (mõlemad tooted sisaldavad nikotiini alla raviannuse ja kontsentratsioon tootes ei avalda ravitoimet).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles