Ilves: Digitaalse ühisturu areng ei saa toimuda, kui jätkuvad vaidlused tobedate detailide üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: EMC

«Tänase Euroopa ees seisev fundamentaalne probleem on see, et meil ei ole funktsioneerivat digitaalset ühisturgu,» ütles president Toomas Hendrik Ilves kõneledes täna maailma juhtiva andmehalduse ja pilvetehnoloogia ettevõtte EMC IT-foorumil Eestis.

Digitaalse ühisturu areng ei saa tema sõnul toimuda, kui jätkuvad senised vaidlused tobedate detailide üle nagu kes maksab kui palju käibemaksu ning mõningate liikmesriikide otsekui ludiitlik käitumine.

«E-teenuste, lairibaühenduse, pilvearvutuse ja muu sellise vallas oleme maailma paremast praktikast väga palju maha jäänud. Jah, võibolla mitte Eesti, kuid muu Euroopa, mis jääb allapoole Eesti ja Taani vaheletõmmatud joont, kindlasti kohe. Kiiresti digitaliseeruva maailma kohta kulub Euroopas liiga palju paberit ja liiga palju bürokraate nende teenuste pakkumiseks, mida moodne riik kodanikule efektiivselt osutama peaks,» rääkis Ilves.

Pilveteenuste pakkumises on Euroopa Liit Ilvese sõnul samuti USAst oluliselt maha jäänud. Valdkonna arengut takistava tegurina tõi Ilves esile näiteks paljudes riikides kehtivad seadused, mis keelavad riiklikke andmeid hoida ja ladustada väljaspool oma riigi piire. Riikidel on ka erinevad privaatsuse tagamise reeglid, mis teeb Euroopa-ülese pilveteenuse pakkumise juriidiliselt keerukaks.

«Kõikides teistes EL reguleeritavates valdkondades on need piirid ja kunstlikud takistused kadunud või kadumas, kuid üks asi, mis on loomult nii vaba kui üldse olla saab, ma mõtlen elektronide liikumist, seal on meil siis piirid ees,» tõi Ilves näite kurioosumist.

Pilvetehnoloogia valdkonna areng võtab Ilvese sõnul Euroopas kaua aega, aga see juhtub niikuinii. «Ma kahtlustan, et pilveteenuste kasutamise põhiprobleemid Euroopas ei ole mitte niivõrd tehnoloogilised, vaid seotud avalikkuse hoiakute, privaatsusnõuete ja andmete turvalisuse tagamise reeglistikuga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles