Vene-Valgevene «väetisesõda» – vesi põllumeeste veskile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Valgevene tülitsevad kaaliumväetise üle.
Venemaa ja Valgevene tülitsevad kaaliumväetise üle. Foto: Marko Saarm / Sakala

Põllumeestele kogu planeedil on naeratanud õnn Venemaa ja Valgevene ootamatu ja terava tüli näol, mille vallandas väetis – konkreetsemalt kaaliumväetis.

Juuli lõpus teatas Vene kaaliumväetisetootja Uralkali, et astub välja rahvusvahelisest kartellist nimega Belarusian Potash Company ehk B.P.C., mis oli loodud eesmärgiga hindasid kõrgel hoida.

Sisuliselt kogu kaaliumväetise müüki maailmas on aastaid valitsenud kaks gruppi: B.P.C. ning Kanada Canpotex, kirjutab New York Times.

B.P.C. turustas Uralkali ja valgevenelaste Belaruskali toodangut, Canpotex aga kolme Kanada firma (Potash Corporation of Saskatchewan, Mosaic ja Agrium) oma.

Kaks kartelli on kehtestanud kogu maailmas praktiliselt identsed hinnad, välistades farmerite võimalused lõigata kasu ausast konkurentsist.

Uralkali teatel otsustas firma B.P.C. maha jätta, kuna Valgevene president Aleksandr Lukašenka lubas müüa väetist ka «kõrvalt».

Asjade selline areng kukutas kaaliumväetise hindu otsekohe ligikaudu 25 protsenti.

Kuigi Uralkali eitab otsest seost, astuti samm pärast Kremli nurjunud katseid sundida Valgevenet müüma neile selliseid strateegilisi varasid nagu naftarafineerimistehaseid ja gaasijuhtmeid – vastutasuks odava energia eest.

Vaatlejate hinnangul näib konflikt süvenevat. Farmerid ja väetisetootjad aga hoiavad sündmustel pingsalt silma peal, firmade aktsiad tõusevad ja langevad vastavalt värsketele arengutele vaidluste käigus.

Tüli on räsinud nii Uralkali kui Belaruskali kasumeid ning osutunud imeliseks õnnistuseks «farmeritele Idahost Indiani», eriti maisi- ja sojakasvatajatele, kirjutab NYT.

«Ega asjata öelda: pole halba ilma heata,» vahendab NYT kohaliku ajalehe The Idaho Statesmani artiklit kartelli kukkumise mõjudest. «Need tormid [kaaliumväetise tööstuses], mis mitme väetisetootja aktsiad neljandiku jagu allamäge läkitasid, tegid Ameerika farmeritele palju head.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles