Kolm sammu, kuidas end helgemaks inimeseks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseennast on võimalik teadliku tegutsemisega muuta helgemaks inimeseks.
Iseennast on võimalik teadliku tegutsemisega muuta helgemaks inimeseks. Foto: SCANPIX

Kas sulle tundub, et su elu on väljunud kontrolli alt? Kliendid lahkuvad ootamatult, internetiühendus kaob just siis, kui pead pingeliselt töötama, su meeskond ei saa asjadega tähtajaks valmis…

Selle keeristormis on aga üks asi, mida sa saad alati kontrollida ja see on sinu enda suhtumine. Just see kas annab sulle energiat kõikide raskustega hakkama saamiseks või vastupidi – pidev pessimism ja uskumine, et asjad lähevadki halvasti aina kasvatab probleeme.

Kui sa kaldud olema pigem negatiivse ellusuhtumisega olema, siis mõtle, kuidas sa ennast tüüpiliselt tunned. Kas su maailm võiks olla helgem paik ja tervis parem? Kas sul võiks olla vähem stressi? Tõenäoliselt küll.

Tõsi on see, et paugupealt mustast valge ja negatiivsest ellusuhtumisest positiivne ei saa, kuid väikeste harjutustega on seda võimalik muuta. Ärinõustaja Marla Tabaka annab kolm ideed, kuidas ennast helgemaks inimeseks muuta:

Kujunda oma mõtted ümber. Kui sa tabad ennast jälle tuttavalt mõttelt, et «see ei tööta» ja «ma nagunii hakkama ei saa», siis küsi endalt, kas sa neid mõtteid südamepõhjas ka tegelikult usud. Enamasti on vastu eitav. Koosta oma peamise negatiivse mõtte juurde nimekiri põhjustest, miks see tegelikult ei tööta. Sa võid avastada, et sinu negatiivsed mõtted ei põhine üldse reaalsusel. Nüüd kujunda negatiivne mõte ümber, näiteks selle asemel, et endale mõttes korrutada «see ei tööta», mõtle parem «võib-olla on mingi võimalus, et ma saaksin selle asja tööle».

Talitse oma keelt. Kui sul on keelel järjekordne teravus, siis muuda see ümber. Enamasti reageerivad inimesed negatiivsusele kaitseseisundiga ja seda isegi juhul, kui teravused ei käi otseselt nende pihta. Selle asemel, et kellelegi kurta, kui vilets oli sinu päev, küsi parem, kuidas teisel inimesel läheb. Või vali oma päevast välja paar positiivset asja ja räägi nendest. Õige peab avastad, et oledki keskendunud pigem positiivsele ning see on sind sujuvalt negativismist eemale juhtinud.

Inimesed on head, päriselt ka. Negatiivsed mõtted enda või teiste kohta vähendavad su energiat. Selle asemel, et pidevalt jälgida, mida inimesed (sh sa ise) valesti teevad, pane tähele, mis neil hästi läheb. See on huvitav eksperiment, sest inimesed kalduvad käituma nii nagu sa neilt seda eeldad või ootad. Ehk et kui sa kelleltki ootad pidevalt halba käitumist, siis just ainult seda sa märkadki. Sama efekt toimib ka vastupidiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles