Almunia: iseseisev Kataloonia peaks EList lahkuma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni asepresidendi Joaquin Almunia hinnangul peaks jõukas Kataloonia piirkond Hispaaniast lahkulöömise korral ka Euroopa Liidust välja astuma.

«Kui mõne liikmesriigi teatud osa otsustab eralduda, siis see eraldunud osa ei ole Euroopa Liidu liige,» ütles Almunia eile Barcelonas toimunud konverentsil.

Kõrge euroametniku karmid sõnad rõhutavad, kuivõrd vastumeelsed on Brüsselile mistahes uued arengud, mis võiksid veelgi rohkem destabiliseerida regiooni kriisimajandusi, kirjutab Wall Street Journal.

Analüütikute hinnangul õõnestab juba üksnes jutt «Hispaania tehaseks» tituleeritud Kataloonia iseseisvumisest investorite usaldust Hispaania vastu, mis maadleb parasjagu W-kujulise ehk teise järjestikuse majanduslangusega.

Kataloonia iseseisvuse eest võitlejate sõnutsi on nende piirkond juba pikemat aega kannatanud ülejäänud Hispaania majandusliku ja kultuurilise diskrimineerimise all.

Liikumist iseloomustab Euroopa-meelne hoiak – paljud sooviksid näha iseseisvat Katalooniat Euroopa Liidu koosseisus.

Almunia sõnutsi on EL Kataloonia separatismi pärast mures. «Kolleegid pärivad minu käest sageli, kuidas selle asjaga lood on. Ja nende näod ei ole just naerul, pigem tõsised. Nad otsivad viise, kuidas seda asja korda ajada,» ütles Almunia, kes on ise pärit Hispaania Baski piirkonnast.

Lisaks Almuniale kõlas eile teisigi hääli, mis näisid olevat mõeldud katalaanide entusiasmi jahutamiseks.

Teiste hulgas distantseerus Kataloonia püüdlustest Leedu – üks kolmest Baltimaast, mille 1989. aastal korraldatud Nõukogude võimu vastane inimkett inspireeris katalaane läinud nädalal samalaadset üritust korraldama.

Hispaania meedia oli üsna põhjalikult kajastanud Leedu peaministri Algirdas Butkeviciuse kommentaari, kes rõhutas rahvaste vaba tahte tähtsust.

Eile saatis aga Leedu välisministeerium välja pressiteate, milles väljendas «muret» selle pärast, kuivõrd «tendentslikult ja valesti» Hispaania meedia Leedu positsiooni «tõlgendanud» oli.

«Nõukogude okupatsiooni Baltimaades ei saa võrrelda olukorraga Hispaanias,» teatas Leedu välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles