Masu hakkab brittide palku külmutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp.
Suurbritannia lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Ligi kaks kolmandikku Briti ettevõtetest plaanivad tuleval aastal oma töötajate palgad külmutada või neid isegi kärpida, umbes viiendik on aga kaalunud hüvede ja hüvitiste koomaletõmbamist.


Nii selgub Briti kaubanduskoja (BCC) uurimusest, mille käigus küsitleti 260 valdavalt alla 50 töötajaga ettevõtet. Seega võib järeldada, et Briti majanduse taastumine on paljude silmis veel hapravõitu.

Kaubanduskoja peadirektori David Frosti sõnul on selge, et erasektoril seisab ees järjekordne raske aasta.

Valitsuse ametliku statistika kohaselt on Suurbritannia töötusmäär jäänud pidama 7,9 protsendi juurde ning paljude arvates see enam tõusta ei tohiks. Samas on langemas täisajaga töökohtade arv ning töötajaid rakendatakse üha enam osalise töökoormusega, et suuremaid koondamisi vältida.

«Tänu ettevõtetele ja nende töötajatele, kes on selle surutise ajal igasuguseid liialdusi püüdlikult vältinud, on töötus jäänud oodatust väiksemaks,» ütles Frost.
BCC sõnul näitab palkade pitsitamine ilmekalt, et ettevõtjad ei usu majanduse kiiresse taastumisse aastal 2010, vaatamata lootustele, et majanduslangus tänavuse neljanda kvartaliga ametlikult lõppenuks kuulutatakse.

Peamiseks takistuseks kasvule peavad küsitletud ettevõtete juhid eelseisva 12 kuu jooksul kliendinõudluse puudumist, selgub tänavu novembris korraldatud uuringust.
58 protsenti küsitletud ettevõtetest plaanib oma palgad külmutada, 4,7 protsenti peavad aga vajalikuks palganumbreid vähendada. Samas kavatsevad umbes 30 protsenti tööandjaid palku tõsta, kusjuures ligi 5 protsenti neist plaanib tõsta palku enam kui 3 protsendi võrra.

Ümmarguselt kolmandik vastanutest plaanib tootmisvõimsust tõsta, ligi pooled kavatsevad aga 2010. aastal tootmismahtu kärpida või hoida praegust taset.
Täisvõimsusel töötas küsitluse järgi alla viiendiku firmadest.

Finantseerimiskulude osas eeldab valdav enamus ettevõtteid, et need kas kasvavad või jäävad enam-vähem sama suureks kui seni.

Copyright The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles