Venemaa avab Aasia-suunalise naftaterminali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin täna uue naftaterminali avamistseremoonial.
Venemaa president Vladimir Putin täna uue naftaterminali avamistseremoonial. Foto: Reuters / Scanpix

Vladimir Putin avabs täna Vaikse ookeani rannikul uue naftaterminali, mis tagab Venemaale strateegilise ligipääsu Aasia kasvavatele energiaturgudele.


Nahhodka linna lähistele rajatud Kozmino terminal hakkab eksportima naftat Ida-Siberi uusimatelt senikasutamata naftaväljadelt.

Plaanide kohaselt hakkab terminali varustama Ida-Siberit Hiina ja Vaikse ookeaniga ühendav, 22 miljardit dollarit maksev naftajuhe, mille abiga Venemaa loodab suure osa oma naftakaubandusest Euroopalt ida suunale ümber suunata.
«Terminali avamine on meie jaoks suur samm mitmekesistamise suunas,» ütles Putini pressiesindaja eile Reutersile.

Transneft, kellele kuulub vene naftajuhtmete monopol, sai novembris valmis esimesed 2757 kilomeetrit alates Taišetist Irkutski oblastist kuni Skovorodinoni Hiina piiri lähedal. Skovorodinos laetakse nafta raudteevagunitesse ning veetakse Kozminosse, mis jääb 2100 kilomeetrit ida suunas. Aastaks 2012. peaks valmima torujuhtme teine etapp Skovorodinost Kozminosse, mis kohmaka raudteetranspordi välja vahetab.

Samal ajal ehitab Transneft 67 kilomeetri pikkust juhet Skovorodinost Hiinasse, mille kaudu hakatakse sinna alates tuleva aasta lõpust toimetama kuni 300 000 barrelit naftat päevas.

Aprillis sai Venemaa Hiinalt naftafutuuride vastu 25 miljardit dollarit laenu, mis ühtlasi tsementeeris nende energiakaubandus-suhted selle maailma kõige kiiremini kasvava naftatarbijaga.

Transneft teatas möödunud nädalal, et nad kavatsevad transportida tuleval aastal Ida-Siberi naftajuhtme kaudu 300 000 barrelit päevas ning kahekordistada kogust järgneval aastal, tehes lõpu sõltuvusele Euroopa-suunalistest torujuhtmetest.

Valmides võib juhe kanda kuni 1,6 miljonit barrelit naftat päevas, mis on ligikaudu kolmandik Venemaa praegusest naftaekspordist.

Analüütikute sõnul võimaldab uus naftajuhe Venemaal oma naftakaubandust paindlikult parimate turgude vahel suunata ning võib osutuda tõhusaks poliitiliseks relvaks.
Naftasektori esindajate sõnul kavatseb Transneft jaanuaris peatada ekspordi Ukraina Musta mere sadamate kaudu ning suunata vabanevad tarned Kozminosse. Transneft ütles, et Venemaa tõstab pärast aastat 2012 naftatoodangut 1 miljoni barreli võrra 11 miljoni barrelini päevas, millest piisab ekspordiks mõlemas suunas.

Mõned Kremli-sõbralikud naftafirmad on saanud maksusoodustusi, et julgustada Ida-Siberi maardlate kasutuselevõttu. Kozmino sadama naftaeksport on tollimaksudest vabastatud.

Riiklik naftafirma Rosneft, kes on investeerinud Ida-Siberi Vankori naftamaardlasse 7 miljardit dollarit, laeb riigi toetuse sümbolina Kozminos ka esimese tankeri.
Vene-Briti naftahiiglane TNK-BP ütles möödunud nädalal, et nad transpordivad 2010. esimeses kvartalis Kozmino kaudu 40 000 barrelit Ida-Siberi naftat päevas.
Venemaa on käivitanud miljardeid dollareid maksvad torujuhtmeprojektid, et mitmekesistada oma energiakaubandust ning vältida transiiti läbi teiste riikide.

Sel aastakümnel Soome lahe kaldal asuva Primorskini rajatud torujuhe on juba vähendanud Venemaa sõltuvust Ukraina kaudu Euroopasse kulgevast ekspordist.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles