Komisjon: Venemaa ja EL elektritootjatele võiks kehtida võrdsed reeglid

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti elektrijaam Narvas.
Balti elektrijaam Narvas. Foto: Toomas Huik

Täna toimunud Euroopa Liidu (EL) asjade komisjoni istungi arutelul EL-i energiapoliitika üle tõdeti, et Eesti üheks olulisemaks prioriteediks on kindlustada, et EL elektritootjatele oleksid tagatud võrdsed konkurentsitingimused väljaspool Euroopa majanduspiirkonda kuuluvate elektritootjatega. Selleks on oluline ühtsete elektri impordireeglite kehtestamist kolmandatele riikidele, teatas Riigikogu.

EL-i asjade komisjon toetab Euroopa Komisjoni jõulisemat lähenemist Venemaaga peetavas energiadialoogis ja tuumaohutuse alase dialoogi tugevdamist Venemaaga. «Peame oluliseks, et Euroopa Liidu poolt oleks tugevam surve Venemaale nii süsinikusaaste maksustamisel kui elektritootjatele võrdsete konkurentsitingimuste tagamiseks,» ütles EL asjade komisjoni esimees Arto Aas.

«Samas on tähtis, et EL-i, Venemaa ja Valgevene vahelise lepingu tulemusel ei saaks Eesti energiajulgeolek kannatada. Eesti elektrisüsteemi prioriteediks on täielik ühinemine EL-i energia siseturuga. Eesti elektriturgu nähakse osana Põhja- ja Baltimaade elektriturust. Selle nimel on vaja arendada nii Eestit naaberriikidega ühendavat taristut kui rakendada siseturule orienteeritud turukorraldus terves regioonis,» lisas Aas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles