Ukraina hakkab tuleval aastal Mustas meres gaasi ja naftat tootma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko on üks peamisi presidendikandidaate.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko on üks peamisi presidendikandidaate. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina plaanib järgmisest aastast hakata ise Mustas meres nafta- ja gaasivälju arendama, lausus riigi peaminister Julia Tõmošenko.


Kertši väina nafta ja gaasimaardlad toidaksid Ukrainat 150 aastat ning jaanuari presidendivalimistel kandideeriva Tõmošenko sõnul hakatakse valitsuse finantseerimisel nende uuringu ja arendamisega tegelema, vahendab Ria Novosti. Peaministri sõnul hakkaksid maagaasi ja toornafta varud kuuluma riigile, mitte mõnele korrumpeerunud grupile.

Algselt plaanis Ukraina valitsus Kertši väinas asuvaid varusid arendama hakata koostöös USA naftafirmaga Vanco, aga pärast Tõmošenko valitsusjuhi kohale asumist katkestas ta lepingu kinnitades, et riik peab reserve ise arendama, mitte neid välismaistele firmadele andma.

Peaministri otsuse peatas küll president, kuid valitsus andis uue resolutsiooni välja 19. novembril.

Kertši piirkonna maagaasivarude mahuks hinnatakse 10,8 miljardit kuupmeetrit. Selle tootmine võimaldaks Ukrainal suurendada aastast gaasitoodangut 4 miljardi kuupmeetri võrra ning naftatootmist 3 miljoni tonni võrra.

Praegu on Ukraina aastane gaasitoodang umbes 20 miljardit kuupmeetrit ning naftatoodang 4 miljonit tonni ehk riik katab ise umbes viiendiku oma aastasest tarbimisest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles