10 aktsiat, mida lastele osta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disneyland.
Disneyland. Foto: AP / Scanpix

Pole midagi armastusväärsemat, kui näha oodatud kingi avamisel lapse särama löönud nägu. Veelgi olulisem on teada, et lapsed sammuvad läbi elu õnnelikult ja edukalt. Üks võimalus sellele kaasa aitamiseks on õpetada järeltulevat põlvkondade rahaga ümber käima ning võimalikult varakult investeerimisega tegelema, soovitab Jim Cramer CNBCs.


Kuigi praeguses majanduslanguses ning pensionifondide raha kaotamise valguses tundub jutt pikaajalisest investeerimisest ehk nii mõnelegi sobimatu, tõdeb investeerimisspetsialist ja heategevusfondi juht Jim Cramer, et mida varem rahapaigutustega alustada, seda edukamad need on.
Nii soovitabki ta tänavu mänguasjade asemel kaaluda hoopis lapsele aktsiate ostmist.

Järgnev on Crameri soovitatud aktsiate TOP 10 alla 10 aastastele lastele. Tegelikult sobivad need muidugi ka vanematele. Crameri heategevusfond ise on investeerinud BP, Honeywell Internationali ja Pepsi aktsiatesse.

Kõik need aktsiad on hea näide aastatepikkusest rahapaigutusest. See aga ei tähenda, et investeeringul silma peal ei tuleks hoida. Cramer ongi valinud lastele tuntud firmad, mis teeb neil ettevõtte kohta info hankimise huvitavaks ning lihtsamaks. Kui tahate lapsi raha ja investeerimise osas harida, on need just sobivad aktsiad.

Amazon (AMZN)
Suure tõenäosusega on firma tuttav internetis kauba ostjatele. Investorile peaks huvi pakkuma Amazoni kasvupotentsiaal ehk inimkeeli väljavaade teenida tuleval aastal tänavusest suuremat kasumit. Crameri hinnangul on Amazoni kasumiprognoosid liiga tagasihoidlikud, mis tähendab, et aktsia hind võib oluliselt tõusta.


Apple (AAPL)
Kas lapsed ihaldavad endale uut iPod? Või soovivad iPhone? Mõne selle aktsia ost lubab osaleda mobiilse interneti arengus.

BP (BP)
Üks tuntumaid naftafirmasid ning Crameri sõnul peab ühes korralikult hajutatud investeerimisportfellis üks selle sektori ettevõte olema. BP toodangu maht on kasvanud keskmisest enam, see on geograafiliselt hajutatud ning lisaks on firmal sektori üks tugevamaid bilansse. Mainimata ei saa jätta suuri dividende.

Disney (DIS)
Enam lapsesõbralikumaks ei saa üks ettevõte tõenäoliselt olla. Disneyl on head ning üha paranevad põhinäitajad ning ettevõte tegutseb laialdases meediaäris.

Ford (F)
Cramer kinnitab, et uus tegevjuht Alan Mulally on andnud ettevõttele uue hingamisel. Detroidi nn suurest kolmikust oli Ford ainus, kellel valitsusabi vaja ei läinud. Tuleb aga silmas pidada, et Cramer soovitab osta eelisaktsiaid. Mulally on lubanud muuta Fordi kõige kasumlikumaks autofirmaks ning Cramer millegipärast usub teda.

Google (GOOG)
See firma peaks olema lastele väga tuttav. On ju Google peamine põhjus, miks lapsed enam entsüklopeediaid ei kasuta. Ettevõttel on tohutu kasvupotentsiaal.

Honeywell Intl. (HON)
Just seda firmat peab Cramer lapse investeerimisportfelli kindlaimaks rahapaigutuseks. Põhjuseks kasumipotentsiaal ning tuleviku märksõna ehk energiasäästliku infrastruktuuri pakkumine.

Macy's (M)
Jaemüügifirma juht Terry Lundgren on firma Crameri investeerimisnimekirja jõuliselt tagasi toonud.

McDonald's (MCD)
Rämpstoidu pakkujana kriitikat kogunud McDonald's on oma valikusse lisanud ka tervislikumaid roogi. Tõenäoliselt ei muutu inimloomus lõplikult kunagi ning kiire toidu eelistajaid jagub ka edaspidi, mistõttu McDonald'si aktsia on investeering pikkadeks aastateks. Loota võib ka kopsakale omanikutulule.

Pepsico (PEP)
Ka seda kaubamärki ei ole lapsed kindlasti kahe silma vahele jätnud. Investeerimisportfellis on tavapäraselt ka toiduainetetööstuse aktsia, kasvõi selleks, et juhul kui majanduses asjad loodetud kiirusega ei parane, on üks kaitsev aktsia. Sööma ja jooma peab ka majandussurutises. Crameri hinnangul on Pepsi selleks sobivaim.




 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles