Saksamaa äriusaldus kerkis 17 kuu kõrgeimale tasemele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Saksamaal Cuxhaveni lähedal mööduvat kaubalaeva pildistamas. Paranevad ekspordinäitajad veavad Saksamaa majandust.
Mees Saksamaal Cuxhaveni lähedal mööduvat kaubalaeva pildistamas. Paranevad ekspordinäitajad veavad Saksamaa majandust. Foto: DDP/Scanpix

Saksamaa äriusaldus tõusis detsembris viimase 17 kuu kõrgeimale tasemele, andes kindlust, et majanduse olukord paraneb.


Müncheni IFO instituudi 7000 juhi küsitlusel põhinev ärikliima indeks kerkis detsembris 94,7 punkti tasemele võrreldes novembri 93,9 punktiga, edastab Bloomberg. See on kõrgeim tase alates 2008. aasta juulist. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid seejuures veidi madalamat taset.

Viimase 26 aasta madalaimal, 82,2 punkti tasemel oli indeks märtsis.Viimase aja majandusnäitajad Saksamaa majanduse tervisest selgelt pilti ei anna. Kui ZEW instituut teatas mõned päevad tagasi, et analüütikud vaid püüavad optimistlikud olla, siis Saksamaa keskpank Bundesbank kergitas järgmise aasta majanduskasvu ootusi ning autotootja Volkswagen andis teada selle aasta parimatest müügitulemustest ehk aastatagusega võrreldes 19-protsendilisest müügikasvust.

«Tellimused suurenevad taas, seda eriti Aasiast tuleneva nõudluse tõttu,» lausus Bloombergile ING Groepi analüütik Carsten Brzeski. «Majanduskasvu osas saab Saksamaa tuleval aastal olema eurotsooni esinumber» ütles ta.

Saksamaa taastumist veavad eksportöörid, seda vaatamata veebruarikuust toimunud euro 14-protsendilisele tugevnemisele. Tööstustellimused ning -toodang oktoobris kahanesid, kuid eksport kasvas analüütikute oodatust enam.

Optimismi jahutavad aga osade valitsuse turgutuspakettide lõppemine ning Kreeka eelarveprobleemidest põhjustatud turgude rahulolematus.
Nii usub keskpank, et majanduskasv selles kvartalis kolmanda kvartali 0,7-protsendilise kasvuga võrreldes kahanev. Selle aasta kokkuvõttes peaks riigi majandus keskpanga hinnangul kahanema 4,9 protsenti, kuid tuleval aastal kasvama 1,6 protsenti. Oma varasemas prognoosis keskpank kasvu loota ei julgenud.

Endine Euroopa Keskpanga analüütik Laurent Bilke tõdes, et IFOlt tuleb veelgi häid uudiseid. Paranemise ilmingud tulevad tema sõnutsi Saksamaal ekspordist, seda vaatamata väga tugevale eurole, mis tähendab, et eksportöörid oleks normaaltingimustel veelgi enam kosunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles