PwC: firmasiseste pettuste taga on keskastmejuhid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad
Käerauad Foto: AFP / Scanpix

PricewaterhouseCoopersi üleilmse majanduskuritegevuse uuringu kohaselt on ettevõttesiseste pettuste/varguste puhul 42 protsenti süüdlastest keskastmejuhid.


Tippjuhtide osakaal on 14 ning muude töötajate oma 44 protsenti, selgus uuringust. Võrreldes 2007. aasta sama uuringuga on keskastme juhtide osakaal oluliselt tõusnud ja tippjuhtide oma langenud.

30 protsenti ettevõtetest viimase 12 kuu jooksul langenud pettuse või muu majanduskuritegevuse ohvriks.

Ettevõtetest, keda majanduskuritegevus aasta jooksul puudutas, langes raha või varade varguse ohvriks 67, raamatupidamisandmete võltsimisest sai kahju 38 ning altkäemaksudest ja korruptsioonist 27 protsenti.

Kõige rängem on seis Venemaal (71 protsenti) ja Lõuna-Aafrika Vabariigis (62), ent esikümnes on ka Kanada (56), Suurbritannia (43) ja Austraalia (40 protsenti). Kõige madalama majanduskuritegevusega riigid on Jaapan (10 protsenti) ja Hongkong (13), madal majanduskuritegude hulk on ka Hollandis (15) ja Soomes (17).

Majandussektorite võrdluses kannatavad pettustest ja majanduskuritegevusest kõige rohkem side-, kindlustus- ja finantsettevõtted, ettevõttesisest st oma töötajate poolt põhjustatud kuritegevust esineb enim majutus-, transpordi- ja kaubandusettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles