Swedbank surub krediitkaardi omanikele American Expressi peale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki väitel saab American Expressi krediitkaarti Eestis kasutada rohkem kui 9000 maksekohas.
Swedbanki väitel saab American Expressi krediitkaarti Eestis kasutada rohkem kui 9000 maksekohas. Foto: Mihkel Maripuu

Swedbank on saatnud paljudele VISA ja Mastercardi omanikele teate, et nende krediitkaart kaotab peagi kehtivuse ja uus, American Expressi kaart ootab juba pangakontoris.



Kuigi pank ise kiidab American Expressi igati, ei õnnestunud Postimehel eile leida ainsatki Swedbanki määratud tagasimaksega krediitkaardi omanikku, kes sooviks seda American Express Blue vastu vahetada.



Üks vastuväiteid on, et kindlasti läheb uus kaart vanast rohkem maksma, sest pank juba midagi niisama heast tahtest ei paku.



Kes maailmas ringi käinud, teavad öelda, et Euroopas ei suhtuta sellesse krediitkaarti sugugi hästi ja osas teenindusasutustes on koguni väljas sildid: American Expressi vastu ei võeta. Ka Eestis ei saa American Expressi igal pool kasutada.



Plussid miinuste kõrval


Swedbanki väikefinantseerimise osakonna juhataja Andres Tukk väitis, et inimestel on võimalus valida sobiv toode panga laiast krediitkaartide valikust. «Osa kliente said American Express Blue pakkumise, kuna antud toode sarnaneb kõige enam määratud tagasimaksega krediitkaardiga,» sõnas ta.



Ta lisas, et American Expressi kaardil on 40-päevane intressivaba periood ja kuutasu 25 krooni teeb aasta lõikes välja sama summa, mis määratud tagasimaksega krediitkaardil.


Eeliseks on, et kui 10. kuupäeval pole arvelduskontol piisavalt raha, siis American Express Blue puhul ei jää klient kohe viivisvõlglaseks. Sel juhul algab tavapärane intressiarvestus, nagu see on ka vaba tagasimaksega krediitkaardi puhul.



American Express Blue eeliseks on ka 90-päevane ostukindlustus. Kõik kaubad, mille soetamisel makstakse American Express Blue kaardiga, on selle aja jooksul kindlustatud – olgu siis tegu varguse, kaotamise või õnnetusega. Kaardiomanike käsutuses on ka mitmed meelelahutuslikku laadi pakkumised.



Tuki sõnul on Eestis üle 9000 koha, kus selle kaardiga maksta saab. Panga väitel on see 84 protsenti kõikidest maksekohtadest.



«Välisriikides ei saa ühegi kaardi puhul öelda, et sellega saab igal pool maksta,» sõnas Tukk. «Kui kliendil on reisimist rohkem, siis alati on mõistlik rahakotis hoida vähemalt kahe erineva kaardiorganisatsiooni krediitkaarti, et ebameeldivaid olukordi vältida. Näiteks Visa ja American Express on väga hea kombinatsioon.»



Kui varem oli teise pereliikme lisakaart odavam, siis nüüd enam mitte. Tukk ei vastanud selgelt, kui palju lisakaart maksma läheb, ja palus klientidel, kes seda soovivad, pangaga ühendust võtta. «Sellisel juhul on võimalused väga erinevad,» lisas ta.



Vastamata küsimus


Sularaha väljavõtmise tasus erinevusi ei ole, kuid American Expressi puhul saab seda teha kogu limiidi ulatuses, määratud tagasimaksega kaardi puhul aga vaid 50 protsenti limiidist.



Statoili ja Nestega konkureeriva mootorikütuse jaemüügiketi Olerex turundusjuht Antti Moppel jäi American Expressi kasutamise kommenteerimisel vaoshoituks. «Olerex hakkab American Expressi makseid vastu võtma kohe, kui selle teenindamise kulukus langeb teiste suuremate krediitkaartide, nagu VISA, Master jt tasemele,» ütles ta.



Swedbank jättis targu vastamata küsimusele, kui palju American Expressi kaardi kasutamine ettevõtetele kallim on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles