Lipstok: mina pole kuulnud, et meid eurotsooni ei taheta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Andres Lipstok.
Eesti Panga president Andres Lipstok. Foto: Toomas Huik.

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles täna E24'le, et tema pole seni Euroopa suunal kokku puutunud suhtumisega, nagu ei soovita Eestit 1. jaanuarist 2011 eurotsooni liikmeks.


«Ametlikult pole mina mitte ühegi arvaja suust seda kuulnud, et meid sinna (eurotsooni - toim.) ei taheta,» ütles Lipstok.



Lipstoki sõnul on nii tema kui valitsuse esindajad, kes Euroopa Komisjoniga euro teemal tihedamalt suhtlevad, kuulnud sealt suunalt vaid ühte soovitust: täitke Maastrichti kriteeriumid.



Lipstoki sõnul ongi Maastrichti kriteeriumide täitmine põhiline asi, mille nimel peaks riik praegu pingutama. Teisi, Maastrichti kriteeriumide väliseid üllatusi, mis võiksid Eesti eurole üleminekut takistada, keskpanga president täna ei näe.



Tema sõnul on ka rahandusministeeriumist saadud sellekohane kinnitus, et eurole ülemineku kursil on hetkel kõik kontrolli all.



Lipstoki kinnitusel täitis Eesti novembris eurole üleminekuks vajaliku inflatsioonikriteeriumi. Samas on Eesti eelarvelaekumised olnud aasta lõpus oodatust paremad ja see aitab kaasa ka eelarvekriteeriumi täitmisele.



Eesti Panga presidendi hinnangul jääb sel aastal riigi eelarvedefitsiit 2,8-2,9 protsendi piiresse ja 2010. aastal 2,6-2,7 protsendi piiresse.



«2011. aastal võiks riigieelarve tasakaalu poole liikuda ning 2012. aastal võiksime rääkida eelarve ülejäägist,» lisas Lipstok.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles