Pankurid ähvardavad Suurbritanniast lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister Alistair Darling.
Briti rahandusminister Alistair Darling. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi pangad ja maaklerfirmad ähvardavad oma võtmetöötajad 50-protsendilise boonuste kasumimaksu pärast Suurbritanniast ära viia, ei kavatse rahandusminister Alistair Darling oma otsusest taganeda ega erikokkulepete teed minna.


Pankurid on ujutanud ministri üle avalduste ja väidetega, nagu tooks maks riigile sisse kaugelt enam raha, kui tema poolt prognoositud 550 misjonit naelsterlingit. Nad nõuavad tungivalt, et ta seda koormat kergendaks.

Ministri assistendi sõnul on lahendus nende probleemile aga lihtne: maksku vähem boonuseid. «Tundub, nagu ei saaks pangad hästi aru, et see maks on mõeldud nende käitumise muutmiseks, mitte riigikassa täitmiseks.»

Ühtlasi loodab Darling, et kui pangad jätkavad suurte boonuste maksmist 25 000 naela ületavatele erihüvitistele kehtestatud maksust hoolimata, siis sekkub olukorda finantsinspektsioon.

Finantsinspektsioon ongi juba öelnud mõnedele nõrgematele pankadele, et nad peavad oma boonustele pidurid peale panema, kui nad oma kapitalibaasi parandamiseks piisavalt ei pinguta. Darlingi büroo usub, et finantsinspektsioon ei piirduks vaid osaliselt riigistatud Lloyds Banking Groupi ja Royal Bank of Scotlandi pitsitamisega.

Rahandusminister on järsult keeldunud kolme rahvusvahelise panga ettepanekust sõlmida maksu kergendamiseks kahepoolsed kokkulepped. Millised need kolm lähenejat olid, ei soostunud ministeerium avaldama.
«Rahandusministeerium üritab reeglina ikka seaduste piires tegutseda,» muigas üks ministeeriumi ametnik.

Darlingi maks on rahva hulgas populaarne, kuigi pühapäevase küsitluse põhjal kardab 85 protsenti inimestest, et pankuritel õnnestub sellest mööda hiilida.
Samal ajal ütles City suurimaid maaklerfirmasid Tullett Prebon, et nad pakkusid kõikidele oma 700 maaklerile võimalust Suurbritanniast lahkuda. Firma juht Terry Smith oli mõtte juhatuses välja käinud, mispeale nad möödunud nädalal selle plaani koostasidki.

Pangad teevad lobitööd, et suurem osa oma töötajatest maksust vabastada ning tagada, et see ei tooks kahju teatud osadele finantstööstusest, näiteks Suurbritannias esindatud pangandusgruppidele.

Ühe staažika investeerimispankuri hinnangul võiks kümnendik tema 10 000st Citys töötavast inimesest vabalt konkureerivatesse finantskeskustesse üle viia, näiteks Šveitsi või Singapuri.

Rahandusministeeriumi ja maksuameti esindajad arutavad plaani üksikasju pankurite esindajatega homme.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles