Muuli ja Samost: maamaksu ülempiiri idee on populistlik ja nõme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL ja Reformierakond käivad välja üha uusi ideid maamaksu kohta.
IRL ja Reformierakond käivad välja üha uusi ideid maamaksu kohta. Foto: Caro / Scanpix

Ajakirjanikud Kalle Muuli ja Anvar Samost leidsid Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et IRLi ettepanek kehtestada maamaksule ülempiir on sama populistlik idee kui valimiskampaania ajal ebaõnnestunud mõte kaotada koduomanike maamaks.

Muuli ja Samost kritiseerisid teravalt Isamaa ja Res Publica Liidu sel nädalal tehtud ettepanekut seada koduomanike maamaksule ülempiir 960 krooni, millega vabastataks kümned tuhanded inimesed tuhandete kroonide maksmisest.

Samost imestas, et miks Reformierakonna ja IRLi valitsusliit pole seadusandliku initsiatiivi korras maamaksu ära kaotanud, kui see neile nii suur probleem tundub. «Miks mingi ülempiiriga nässerdada?» pahandas ta, nimetades ettepanekut «populismiks ja nõmedaks käitumiseks».

Kalle Muuli sõnul olevat seepeale ka keegi Reformierakonna juhtpoliitikutest kostnud IRLi ettepaneku peale, et «me võitleme jätkuvalt maamaksu täieliku ärakaotamise nimel.» «Jäin ka mõttesse, et huvitav, kas nad võitlevad Andrus Ansipi või Jürgen Ligiga või kes neil seda valitsust määrab?» imestas Muuli.

«Mis te seal valitsuses istute? Võtke hommepäev kätte ja kaotage see maks ära, miks te ei tee seda? Ma võin ütelda, miks te ei tee, aga siis pole mõtet ka rahvast lollitada oma juttudega,» pahandas ajakirjanik.

Muuli selgitas, et omavalitsused peavad kuskilt tulu saama. Näiteks Tallinnas võtaks ülempiiri kehtestamine linnaeelarvest ära umbes 60 miljonit krooni tulu.

«Kuskilt peab kohalik omavalitsus raha saama ja põhiseadus kohustab seda raha andma, et ta saaks autonoomselt tegutseda ja valitsuse asi on see siis muretseda. Kui tahate maamaksule mingit totrat ülempiiri panna või - veel enam, maamaksu ära kaotada, siis tuleb ette näha ka see koht, kust see raha asemele võtta,» rääkis ajakirjanik.

Tema hinnangul on tegu ainult valimisteks välja mõeldud populistliku ideega, millega paraku ei võidetud, nüüd asendati see järgmise populistliku ideega.

Samost pani maamaksu kaotamise ettepaneku ühte ritta samast seltskonnast tulnud ettepanekutega, nagu näiteks Tallinna valimisringkondade piiride muutmist.

«Vaadake, kallid poliitikud, kui te tahate ikka Keskerakonda võita, peaks seda tegema ausalt ja valimistel, ja selline tagantjärgi kättemaksmine on väiklane ja jätab isegi nendele valijatele, kes Savisaare poolt ei ole valinud, alatu mulje!» arvas samas ka tema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles