Vitsur: Eestis devalveerimist ei tule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on Euroopa Keskpanga põhiline mure praegu see, kuidas saavad oma majanduse uuesti tõusuteele 9 kuni 10 ELi liikmesriiki, kus majandused on endiselt languses, Eestit aga tema hinnangul devalveerimine ei ähvarda.


Vitsur kinnitas Kuku raadio hommikuprogrammile «Ärataja», et majandus- ja rahanduspoliitikas on loomulik, et kõik keskpangad arutavad, kas muuta protsendimäära, või lasta rahal odavneda või kallineda.


Vitsur rõhutas, et Eesti valuuta devalveerimise vajadust on juba aasta otsa arutanud paljude riikide kommertspangad ja finantsanalüütikud. «See on normaalne diskussioon, ja sellest selgub, mis on nii majanduslikult kui ka emotsionaalselt vastuvõetav. Aga Eesti väldib seda ja seepärast ongi Eesti jaoks iga arvamuseavaldamine emotsionaalne šokk,» ütles Vitsur.

Ta märkis, et kui me üldse millegi pärast muretsema peame, siis selle pärast, et kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga alanes Eesti majandusmaht kolm protsenti ja neljas kvartal ei ole andnud selget kasvumärki. See on Vitsuri hinnangul ainukene mure ja sellest sõltub, mis saab Eestis lähema viie aasta jooksul.

Uudisteagentuur Bloomberg vahendas eile Euroopa Keskpanga salajast dokumenti, milles seisis, et ühepoolselt valuuta fikseerinud või valuutakomitee süsteemiga riikide jaoks on oluline avalikkusele selgelt teada anda, et kuni euro lõpliku kasutuselevõtuni jäävad võimalikuks valuutakursi muutused euro suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles