Metsade raied jäävad vajalikust poole väiksemaks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Raigo Pajula.

Kuigi puidu hinnad on metsandussektoris tõusma hakanud ja paberipuueksport Soome ja Rootsi on taastunud, jäävad metsade jätkusuutlikuks korrashoiuks vajalikud raied tegelikust vajadusest poole väiksemaks.

On olnud aastaid, kui Eestis on raiutud 12 miljonit tihumeetrit puitu, tänavune raie jääb prognoositavalt 4,5 miljoni tihumeetri piiresse, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Puidu hinnad olid esimesel poolaastal väga madalad, madalaimad riigimetsa majandamise keskuse ajaloos, aga tööd tegemata ei jäänud - kui kevadel olid laoseisud väga suured ja materjal ei liikunud, siis nüüd materjal liigub,» selgitas RMK Saaremaa metsaülem Marko Trave.

Mati Schmuul erametsakonsulendina usub, et siiski need ajad enam tagasi ei tule kui Skandinaaviasse veetava paberipuu eest maksti kuni 1000 krooni tihumeetri eest.

Schmuul ennustab, et külma talve korral võib tekkida mingil hetkel korraga palju puitu, mis omakorda võib siiski taas turuhinda langetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles