Neivelt: devalveerimine oleks olnud mõeldav aasta tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Liis Treimann

Peterburi panga juht ja ettevõtja Indrek Neivelt ütles, et krooni devalveerimisest tulnuks Eestis rääkida aasta tagasi, täna puudub selleks aga vajadus, sest meie majandus on konkurentsivõimeline.


«Kui eelmise aasta sügisel kriis peale hakkas, ütlesin nii mina kui mitmed teised inimesed, et päeva lõpuks pole vahet, kas langevad palgad või kukub kroon. Kui vaadata kaks-kolm aastat ette, siis poleks olnud suurt vahet, kas oleks eelmisel aastal kroon devalveeritud või hakatud kärpima, nagu meil tehti, sest lõpptulemus oleks olnud sama,» selgitas Neivelt.

Ta lisas, et nüüd, kui kärped on juba tehtud, ei näe ta küll kursimuutusel devalveerimise suunas mingit mõtet olevat. «Kui seda oleks tehtud aasta tagasi, oleks me tõenäoliselt kriisist kiiremini välja tulnud, nüüd võtab see rohkem aega,» lausus ta.

Täna pole Neivelti sõnul küll mingit mõtet devalveerimispaanikat külvata. «Seda enam, et nüüd on ka jooksevkonto meil üle pika aja esmakordselt ülejäägis ja majandus seega konkurentsivõimeline.»

Küll aga oleks pidanud valitsus ja Eesti Pank Neivelti sõnul inimestele õigel ajal rohkem selgitama fikseeritud kursiga seotud ohtusid. «Oleks tulnud öelda, et kui kurss on fikseeritud, peavad majanduslanguse ajal muutuma teised asjad, nagu palgad ja hinnad ja et inimesed peaks rohkem säästma hakkama,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles