Lihatööstus võitleb ellujäämise eest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kruustük tootmises.
Toomas Kruustük tootmises. Foto: Margus Ansu

Täna Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldusel Eesti Maaülikooli aulas toimuval Lihafoorumil on arutusel lihatööstuse konkurentsivõime ja sektori kohandumine üldise majandusolukorraga.


Foorumil käsitletakse lihasektori põhivaldkondi, aga näiteks ka loomataudidest hoidumist, räägitakse lihatöötlemise alase hariduse olukorrast, kaubanduskettide mõjust ja turujõust lihasektori arengus, tarbijate teadlikkuse tõstmisest, samuti Eestis toodetava liha kvaliteedist ja muudel aktuaalsetel teemadel.

EPKK lihatoimkonna esimehe, Nõo Lihatööstuse juhi Toomas Kruustüki sõnul peab lihasektor kohanema uue olukorraga. Jätkuvalt iseloomustab Eesti lihaturgu tihe sisekonkurents ja lihatööstuste madal spetsialiseerumise tase. Samas kasvab välismaise kapitali osatähtsus sektoris ja kodumaise kapitaliga ettevõtted on tõrjutud tahaplaanile.

«Väikestel lihatööstustel on raske suurte kontsernidega konkureerida ja leida turul oma nišš. Väikeste lihatööstuste majanduslikku olukorda ja väljavaateid eluspüsimiseks halvendab veelgi süvenev majanduslangus,» rääkis Kruustük.

2009. aasta esimese kuue kuuga investeeriti lihasektorisse 47,6 miljonit krooni, mis on 63,8 protsenti vähem kui 2008. aasta sama perioodi investeeringute maht. Suurimad investeeringud tehti tänavu I poolaastal masinate ja seadmete soetamiseks ehk tootmise nüüdisajastamiseks. Siiski on tänavu masinate ja seadmete uuendamine vähenenud 67 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Investeeringuid hoonete ja rajatiste soetamiseks, ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks tehti 2009. aasta esimesel poolaastal 15,6 miljoni krooni eest, need on võrreldes 2008. aasta esimese poolaastaga vähenenud 60 protsenti. Samas oli 2009. aasta I poolaasta lihasektori käive 1860 miljonit krooni, mis on aasta varasema sama perioodiga võrreldes kasvanud 9,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles