Facebook võttis ahistajad sihikule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Facebook kutsus oma alaealiste kasutajate kaitseks kokku turvanõustajate komitee, et võrgustiku kaudu ohvreid jahtivaid seksuaalkurjategijad välja sõeluda.


Üle 350 miljoni kasutajaga Facebook meelitab ligi üha rohkem registreeritud seksuaalkurjategijaid.


Käesoleva aasta alguses tuvastati Facebookis mitmeid tuhandeid kuritegeliku taustaga või selles kahtlustatavaid kasutajaid, kelle kontod otsustati tühistada või peatada.

«Nad ei saanud enam teha nägu, et neil sellist netikeskkonnale iseloomulikku probleemi ei olegi,» ütles endine New Yorgi politseinik John Cardillo, kelle juhitud ettevõte Sentinel aitab suhtlusvõrgustikel seksuaalkurjategijaid identifitseerida. Facebook ei ole Sentineli klient.

Läinud maikuus sõlmis Facebook lepingu 40 USA osariigi peaprokuröriga, mille üks punkt sätestab, et kõikide registreeritud sekskurjategijate profiilid tuleb üles otsida ja eemaldada.

Nimetatud aktsiooni raames on New Yorgi peaprokuröri Andrew Cuomo sõnul Facebookist ja MySpace'ist eemaldatud rohkem kui 3500 registreeritud seksuaalkurjategijat.
Cuomo büroost öeldi, et Facebookist leiti 2782 New Yorgis registreeritud seksuaalkurjategijat, MySpace'ist avastati neid 1796.

«E-suhtlusvõrgustikest on kujunenud seksuaalkurjategijate jahimaa, kes interneti varjus anonüümseks jääda üritades seal oma järjekordseid ohvreid ette valmistavad,» ütles möödunud nädalal USA kadunud ja kuritarvitatud laste keskuse (National Center for Missing and Exploited Children) kaasasutaja, telesaate «America's Most Wanted» juht John Walsh.

Facebooki uues turvanõukogus on esindatud Põhja-Ameerika ja Euroopa viis juhtivat internetiohutuse organisatsiooni: Common Sense Media, ConnectSafely, WiredSafety, Childnet International ja The Family Online Safety Institute.

Facebooki andmetel hakkab komitee regulaarselt koos käima, et olemasolevad turvameetmed üle vaadata ning leida uusi viise külastajate kaitsmiseks. Üheks esmastest ülesannetest on koostada ka uued ohutusalased juhendid vanematele, õpetajatele ja teismelistele.

«Ainus võimalus lastele internetis kaitset pakkuda on kõigi hoolivate inimeste tugev ja tihe koostöö,» ütles Facebooki asepresident Elliot Schrage. «Uue turvanõukogu eesmärk on teha tööd selle nimel, et turvameetmeid pidevalt täiustada ja nüüdisajastada.»

Cardillo sõnul peab Facebook, mis iga kvartaliga 50 miljoni kasutaja võrra rikkamaks saab, tõsiselt pingutama, et ahistajatest alati sammu võrra ees püsida.
«Internet on justkui päris maailma väike koopia,» ütles ta. «Päris maailmas leidub kahjuks seksuaalkurjategijaid. Facebookis samuti.»


Copyright

The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles