Aktsiisitõus tuleb kasuks valdadele ja põllumeestele

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Peamiselt elektri- ja kütuseaktsiisi tõstmise tulemusel kasvas riigi 2010. aasta eelarve tulude pool ligi 600 miljoni krooni võrra ning seepärast oli riigikogu rahanduskomisjon eile nõus andma põllumeestele ja omavalitsustele raha juurde.



Kui septembri lõpus nägi valitsusest riigikokku saadetud 2010. aasta eelarve projekt tulude suuruseks ette 84 miljardit krooni, siis nüüd on rahanduskomisjon selle esimehe Taavi Rõivase sõnul heaks kiitnud ettepanekud, mille järgi tulud on kasvanud ligi 600 miljoni krooni võrra.

Sellest lõviosa ehk 535 miljonit krooni peab tooma novembri lõpus heaks kiidetud elektri-, kütuse- ja erimärgistatud kütuse aktsiisi tõus.

Lisa laevade lootsimisest


Rõivas lausus, et eile kiitis komisjon veel heaks näiteks 20 miljoni krooni eest lisatulude võtmise ASist Eesti Loots ning teistest majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalas olevatest riigiettevõtetest ja 26 miljoni krooni teenimise sageduslubade müügist.

Valitsuse poolt esialgu 89,56 miljardi krooni suuruseks hinnatud eelarvekulu kasvas küll rahanduskomisjoni otsuste tulemusel veidi alla 200 miljoni krooni võrra. Kuna aga tulusid tuli juurde 600 miljoni krooni võrra, siis on kokkuvõttes ikkagi 400 miljonit krooni plaanitust enam, mis teeb 0,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

«Kui valitsuse esitatud eelarve oli nii Eesti Panga kui ka rahandusministeeriumi hinnangute järgi kolme protsendi eelarvedefitsiidi piires, siis pärast komisjoni heaks kiidetud muudatusi vastab eelarve ka Euroopa Komisjoni hinnangute järgi kolme protsendi nõudele,» lausus Rõivas.

Kübeke olümpiaks


Eile komisjonis heaks kiidetud otsuste tulemusel kasvasid põllumajanduse otsetoetused tuleva aasta riigieelarves 20 miljoni krooni ning raha omavalitsustele 40 miljoni krooni võrra.
Lisaks otsustas komisjon toetada veel 19 miljoni krooni eraldamist kultuuriprojektidele, mille sees on ka olümpiaettevalmistuse rahastamine ning 15 miljoni lisakrooni päästjate palkadeks.

Linnadele ja valdadele mõeldud 40 miljonit krooni on Rõivase sõnul eeskätt selleks, et riik saaks toetada raskustesse sattuvaid omavalitsusi. Ühtekokku on riigil selleks 2010. aasta eelarves 90 miljonit krooni. Riigi 2010. aasta eelarve tuleb riigikogus lõpphääletusele homme.

Riigieelarve viimased muudatused

Tulud
•    Elektri-, kütuse- ja erimärgistatud kütuse aktsiisi tõstmine 535 miljonit krooni
•    Sageduslubade müük 25 miljonit krooni
•    Riigiettevõtete dividendid 20 miljonit krooni
•    Mähkmete käibemaksusoodustuse kaotamine 20 miljonit krooni

Kulud
•    Toetused omavalitsustele 40 miljonit krooni
•    Põllumeeste otsetoetused 20 miljonit krooni
•    TTÜ ehitiste kaasrahastamine 20 miljonit krooni
•    Kultuuriprojektid 19 miljonit krooni
•    Päästeameti palgakuludeks
15 miljonit krooni
Allikas: riigikogu 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles