Usk Saksamaa majanduse kosumisse sai ootamatu tagasilöögi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel reedel, 4.detsembril protesteeris umbes 15 000 Daimleri töötajat Lõuna-Saksamaal asuva Sindelfingeni tehase ees tootmise osalise USAsse viimise vastu.
Eelmisel reedel, 4.detsembril protesteeris umbes 15 000 Daimleri töötajat Lõuna-Saksamaal asuva Sindelfingeni tehase ees tootmise osalise USAsse viimise vastu. Foto: AFP / Scanpix

Usk Saksamaa majanduse kosumisse sai ootamatu tagasilöögi, kui selgus, et tööstustellimused vähenesid oktoobris ekspordinõudluse languse tõttu.


See on viimase kaheksa kuu jooksul esimene kord, mil Euroopa suurima majanduse tööstustellimused langusnumbrit näitasid, kirjutab Bloomberg.

Saksamaa majandusministeeriumi teatel vähenesid tellimused oktoobris septembriga võrreldes 2,1 protsenti ning aastatagusega võrreldes 8,5 protsendi võrra kesisemad. Bloombergi küsitletud 38 analüütikut ootasid kuiseks kasvuks keskmiselt 0,8 protsenti.

Eksporditellimused kahanesid 3,5 protsenti ning kohalikud 0,5 protsenti.

Saksamaa majanduse taastumine võib aeglustuda, sest valitsuse turgutusprogrammide mõju kaob ning tugev euro murendab ekspordikäivet. Nii teatas maailma suuruselt teine luksusautode tootja Daimler, et viib müügihiti Mercedes-Benzi C-klassi tootmise Alabamasse, et vähendada sõltuvust Saksamaast ning lõigata kasu odavast dollarist.

«Olen jätkuvalt majanduse taastumise jätkusuutlikkuse osas skeptiline,» ütles Intesa Sanpaolo analüütik Annamaria Grimaldi. «Saksamaal võib tulla uusi koondamisi, mis mõjutab tarbimist ning sisenõudlust. Ning pole sugugi kindel, et välisnõudlus tuleval aastal praegusele tasemel jääb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles