Suri akadeemik Uno Mereste

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Mereste.
Uno Mereste. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile suri tuntud akadeemik, majandustegelane ning endine riigikogu liige Uno Mereste.


Uno Mereste sündis 27. mail 1928 Tallinnas. Akadeemia.ee andmetel lõpetas Mereste 1946. aastal Tallinna Poeglaste Kaubandus- ja Kommertskooli ja 1950. aastal Tallinna Tehnikaülikooli rahanduse erialal.



Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta õpetajana Tallinna Rahandustehnikumis ning õppis ühtlasi mittestatsionaarselt Tartu Ülikooli matemaatikaloodusteaduskonnas füüsilist geograafiat.



Aastatel 1954-1964 oli Uno Mereste vanemõpetaja ja dotsent Tartu Ülikooli kaubandusökonoomika kateedris. Seejärel töötas ta 28 aastat Tallinna Tehnikaülikooli statistika ja raamatupidamise (hiljem statistika) kateedris dotsendi, professori ja juhatajana.



1970. aastal kaitses Uno Mereste doktoriväitekirja ning 1972. aastal omistati talle majandusdoktori teaduskraad ja 1973. aastal professori kutse.



Parlamenditöö kõrval oli Uno Mereste aastatel 1992-1997 sotsiaalstatistika professor TTÜ teoreetilise majandusteaduse ja -metodoloogia instituudis, alates 1997. aastast emeriitprofessor.



Uno Mereste on avaldanud uurimuslikke käsitlusi ka demograafia, teoreetilise ja matemaatilise geograafia ning terminoloogia teooria alalt.



Tema sulest on ilmunud üle 300 teadusliku ja populaarteadusliku töö, nendest umbes 60 raamatut ja õpikut. 1994. aastal valiti Uno Mereste Eesti Teaduste Akadeemia liikmeks humanitaar- ja sotsiaalteaduste alal.



Majandusreformide ettevalmistamise ja käivitamise ajal täitis Uno Mereste plaanikomitee ja majandusministeeriumi nõuniku ülesandeid.



Ta võttis osa Eesti rahasüsteemi taasloomisest ja rahapoliitika kujundamisest, Eesti Panga seaduse eelnõu koostamisest, oli Eesti Panga Nõukogu esimees aastail 1992-1997 ning kuulus riigikogu koosseisu aastatel 1992-2003.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles