Kasahhi firmad hoiavad rahaotsingul Londonist eemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahhi naised.
Kasahhi naised. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani keskpanga presidendi sõnul tõmbuvad paljud nende ettevõtted rahaotsingutel edaspidi suuremal või väiksemal määral Londonist eemale, kuna Briti investorid nad finantskriisi ajal hülgasid.


«Me lootsime liialt Londoni peale ja see oli viga. Liiga paljud jooksid kriisi puhkedes minema. Tuli välja, et nad polnud tõelised sõbrad,» ütles Grigori Martšenko Financial Timesile antud intervjuus.

«Nüüd pööravad Kasahhi firmad investeeringuid otsides oma pilgud lisaks Londonile ka Lähis-Ida ja Hong Kongi poole. See tähendab, et kui enne kriisi tuli ligi 90 protsenti rahast meile Londonist, siis edaspidi vast 50 protsenti,» ütles ta.

Martšenko sõnadel on finantsturgudel kaalu, kuna ta on president Nursultan Nazarbajevi üks lähedasemaid majandusnõunikke.

Ta oli Kasahhi keskpanga eesotsast aastatel 1999-2004 ning tegutses siis vaheldumisi peaministri abi ja kommertspanga Halyk Bank direktorina. Tänavu tuli Martšenko aga keskpanga etteotsa tagasi, et riiki finantskriisist välja tüürida.

50-aastase Martšenko hinnangul pöörduvad Kasahhi ettevõtted praegust optimistlikumat turumeeleolu arvestades - ning pidades silmas ka Kasahstani majanduse taastumistempot - kapitaliturgudele tagasi tuleval aastal. Alustada kavatsetakse kevadel Hong Kongist ning Londonisse tullakse alles hiljem, sügise poole.

«Londoni investorid rääkisid pikaajalistest plaanidest, kuid 80 protsendi ulatuses ei pidanud nende lubadused vett,» ütles Martšenko. «Me tegime vea, et ei pööranud piisavalt tähelepanu Hong Kongile ja Lähis-Idale, kuna Londonist oli nii lihtne raha saada.»

Martšenko sõnul ei käi jutt Londoni hülgamisest, vaid allikate mitmekesistamisest Aasia suunal, kus majandus taastub palju kiiremas tempos, kui Euroopas või Põhja-Ameerikas.
Ning kuna Kasahstan on Hiina naaber, on igati mõistlik nendega lähedasemaid suhteid arendada.

Hiina investeerib tugevasti toorme- ja transpordikanalite rajamisse Kasahstaniga. Muuhulgas on ehitamisel gaasi- ja naftajuhtmed. Sel nädalal külastab Kasahstani ka Hiina president Hu Jintao.

Martšenko ennustas, et Kasahstan tervikuna väldib 2009. aastal majanduslangust, kuna toormehinnad on taastumas ning valitsus toetas majandust 2008-2009 aastateks 19 miljardi dollariga, mis osaliselt pärines Kasahstani riigireservidest, mida omakorda toidab nafta.

Copyright

The Financial Times Limited 2009.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles