FT: mafiooso tunnistas Berlusconi koostööd maffiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia paremtsentristlikku valitust raputas eile maffia palgamõrvari kohtutunnistus, et Silvio Berlusconi sidus end 15 aastat tagasi poliitikasse astudes Sitsiilia maffiale Cosa Nostrale antud lubadustega.


Üliturvalises Torino kohtus tunnistanud maffia «ülejooksiku» Gaspare Spatuzza väitel ütles Sitsiilia maffia juhtfiguur talle 2004. aasta jaanuaris, et Berlusconi ja tema kauaaegne äripartner Marcello Dell'Utri andsid maffiale kõik, mida nood tahtsid.

«Nad võtsid asja väga tõsiselt ja andsid kogu riigi sisuliselt meile üle,» oli Giuseppe Graviano tookord väidetavalt Spatuzzale öelnud.

Peaministri büroo on süüdistused tagasi lükanud ja väidab, et Spatuzza üritab saboteerida valitsuse katseid Cosa Nostra tegevusele piiri panna.

Kuigi kahe mõrva pärast eluaegset vanglakaristust kandva Spatuzza usaldusväärsuses võib ka kahelda ning tema süüdistused ei ole eriti detailsed, on kohtuasi siiski valitsuskoalitsiooni sisesed vastuolud tugevasti lõkkele puhunud.

Tõenäoliselt saab hoogu juurde ka peaministri ja kohtunike vaheline sõnasõda, keda Berlusconi poliitilises nõiajahis süüdistab.

Parlamendi spiiker Gianfranco Fini, kes on samaaegselt nii Berlusconi koalitsioonipartner kui rivaal, ütles, et Spatuzza väited mõjusid kui tõeline aatompomm.

Kohtuistungi kandis otse-eetris üle Rupert Murdochi satelliitkanal Sky Italia.

73-aastane miljardär Berlusconi, kel on ka omaenda meedia-impeerium, süüdistab viimast enda ärilistel kaalutlustel ründamises ja üritab kinnistada kuvandit, et ta on lihtsalt poliitilises piiramisrõngas.

Spatuzza oli kutsutud tunnistajaks senaator Dell'Utri apellatsiooni-istungile, kes üritab pääseda talle madalama astme kohtus väidetavate maffia-sidemete pärast määratud 9-aastasest vanglakaristusest. Dell'Utri eitas kõike ja süüdistas Cosa Nostrat katses kukutada valitsust.

Pärast seda, kui konstitutsioonikohus talt puutumatuse ära võttis, on Belusconil kaelas ka kaks isiklikku kohtuasja.
Hiljuti jättis Berlusconi ilmumata Milaano kohtu istungile, kus teda õigusemõistmise takistamises süüdistatakse. Nagu ta advokaadid eile väitsid, pidi Berlusconi samal ajal valitsuskabineti istungil viibima.

Tagasiastumise või erakorraliste valimiste korraldamise on Berlusconi välistanud.

Analoogiline, teise maffia jooksiku tunnistuste peale vallandunud kohtuprotsess 1990. aastatel jooksis liiva tõestusmaterjalide puudulikkuse tõttu.

Copyright The Financial Times Limited 2009.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles