FT: USA tööturg andis korraks lootust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötud on valmis raha teenimise nimel blogima.
Töötud on valmis raha teenimise nimel blogima. Foto: SCANPIX

USA töötuse määr langes novembris tagasi 10 protsendi peale ning töökohtade kaotus oli kõige väiksem alates majanduslanguse algusest kaks aastat tagasi.


Muutus on muljetavaldav ja võib anda märku tööturu tervenemisest.

Ametlikel andmetel kärbiti USAs möödunud kuuga vaid 11 000 töökohta, mis on rohkem kui 11 korda vähem Wall Streeti analüütikute prognoositud 125 000 tasemest.
Töötusmäär, mis oktoobris 10,2 protsendiga 26 aasta rekordi püstitas, tõmbus samuti tagasi.

President Obama jaoks, kes on suure avalikkuse surve all ja peab tõestama, et tal tõesti on strateegia tööhõive parandamiseks, oli see väga julgustav sõnum.

«Trend on praegu hea,» ütles ta. «Kuid pikk tee on veel ees. Peamine ülesanne on ju kiiremas korras uusi töökohti luua ja ameeriklased ruttu uuesti tööle saada.»

Dollari indeks tõusis New Yorgis 1,6 protsenti, kuna maaklerid lükkasid oma panused selles osas, millal keskpank intressimäärasid mõõdukalt karmistama asub, kaugemale tulevikku. Ühtlasi tekkis surve müüa toormeid, võlakirju ja kulda.

«Täna Põhja-Ameerika ostmise päev,» ütles Alan Ruskin Royal Bank of Scotlandist. S&P 500 indeks püstitas 1,8 protsendiga tänavuse rekordi, kuid andis siis taas järele, kuna langevad toormehinnad mõjusid meeleolule kainestavalt.

Analüütikud hoiatasid, et tööturu andmed võivad kuude lõikes üsna kõvasti kõikuda. Olukorras, kus paljud inimesed lootusetusega võideldes uut tööd otsivad, ei peaks nende arvates imestama, kui töötusmäär taas üles ronib või veel kuude kaupa umbes sama taseme juures võngub.

Sellele vaatamata andis värske raport üldistest allhoovustest täiesti uue pildi ja leevendas veidi seda rusuvat meeleolu, mille viimaste kuude üllatavalt halvad näitajad olid tekitanud.

Lisaks sellele, et kaotatud töökohtade arv 11 000 peale langes, korrigeeriti ka möödunud kahe kuu töökaotuste arvu 159 000 võrra vähemaks.

Õiges suunas osutasid teisedki näitajad, nagu töötundide arv ja ajutiste tööde hulk. Palgatõus jäi siiski veel väga kesiseks.

«Selles osas, kas taastumine ikka jätkub, võttis see raport küll muresid vähemaks,» ütlesid RDQ Economicsi analüütikud John Ryding ja Conrad DeQuadros.

Jan Hatzius Goldman Sachsist ütles aga, et vastus jäi veel saamata 2010. aasta võtmeküsimusele: kas tulevase aasta kasv on piisavalt suur, et igakuiselt rohkem kui 250 000 uut töökohta luua.

Vaid sellise taseme juures saaks tema sõnul rääkida tööturu tõelisest taastumisest.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles