FT: Euroopa keskpank tõmbab abimeetmed koomale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP president Jean-Claude Trichet
EKP president Jean-Claude Trichet Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa keskpanga president Jean-Claude Trichet lükkas tagasi IMFi üleskutse väljumisstrateegiaga pigem viivitada. Alates sellest kuust tõmmatakse finantsabi meetmed sammhaaval tagasi.


Keskpank otsustas eile piirata detsembri lõpu poole pakutava üheaastase likviidsuse taotluste arvu ning teavitas eurotsooni ühtlasi sellest, et 2010. aastal kärbitakse järk-järgult ka lühiajaliste pakkumiste kogust.


Trichet' sõnul on finantsturgude seisund paranemas ning likviidust jagub veel mitmeks kuuks enam kui küllaga. Viimane piiramatu kuuekuulise likviidsuse pakkumine tehakse märtsis ning see peaks pangad 2010. aasta septembrini välja kandma.

Keskpank arvestab ka sellega, et mõned eurotsooni pangad on jätkuvalt väga hapras olukorras.
Siiski olid keskpanga sammud finantsturgude jaoks üllatavalt jõulised. Paljud pangad ongi keskpanga hinnangul piiramatust likviidsusest sõltuvusse sattunud, see aga paisutab lihtsalt nende kasumeid ning tekitab varamullide ohu.

Barclays Capitali analüütiku Julian Callow' sõnul on Euroopa keskpank kindlalt õigel teel. «Sõnum on selge: kinnitage rihmad, hakkame maanduma,» ütles ta.
Euroopa keskpangal on hetkel ringluses ligikaudu 670 miljardi euro väärtuses likviidsust, kusjuures enne kriisi oli selle tase reeglina ümmarguselt 450 miljardit.

Enne konsensusele jõudmist - nagu Trichet seda nimetas - oli keskpanga 22-liikmelisel nõukogul keeruka meetmete-paketi erinevate küsimuste osas ka vaidlusi. See tekitas finantsturgudel esialgu segadust, kuna investorid ei olnud kindlad, kas rahastamispoliitikat hakatakse koomale tõmbama või lõdvemale laskma.

Trichet' sõnul olevat otsus seekordne 12-kuuline likviidsus baasintressimäära muutustega siduda pigem neutraalne.

IMFi juht Dominique Strauss-Kahn julgustas poliitikategijaid abimeetmete lõpetamisega pigem ootama kui kiirustama, kuna see olevat turvalisem. «Varaküps väljumine läheks kulukamaks,» ütles ta.

Trichet' sõnul on aga tähtsam leida just see õige tasakaal viivitamise ja kiirustamise vahel.

Keskpanga juhi sõnul lõpetatakse eurotsooni kriisijärgne finantsabi progressiivselt, õigeaegselt ja etapiviisiliselt. «Tänane otsus ei tähenda, et me oma rahapoliitikat karmistaksime. Kindlasti mitte,» rõhutas ta.

Lisaks ütles Trichet, et poliitikategijad ei tohiks Dubais toimuvat üle tähtsustada. Tema sõnul on tegemist suhteliselt tagasihoidliku sündmusega.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles