Tipphetkel võib töötute arv küündida 125 000 inimeseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Töötukassas registreeritud uute töötute arv hakkas sügisel senisest kiiremini kasvama. Tööpuuduse tipptasemeks võib 2010. aastal kujuneda umbes 125 000 inimest.



Teisipäeval käis töötukassas korralisel vastuvõtul juba aasta aega töötu olnud õmbleja Ija Puškar, kes polnud uue töökoha leidmise osas kuigi optimistlik. «Praegu tööd pole. Sada protsenti pole,» teatas naine.



Veel veebruaris oli olukord Puškari sõnul parem. Kui naine aasta eest töötuks jäi, leidis ta endale peatselt uue töökoha. Tööandja osutus aga petiseks, kes jättis palgad maksmata. Praegu ei leia tema sõnul aga isegi petisest ülemustega töökohti.



Tipptase saabumas


Tööturu arengute kohta tuleb praegusel ajal vastukäivaid hinnanguid. Töötukassa andmed uute töötute registreerimise kohta näitavad, et sügisel hakkas uusi töötuid suvest enam juurde tulema. Ka registreeritud töötute koguarv hakkas senisest kiiremini suurenema.



Suvel aeglustasid tööpuuduse juurdekasvu suveperioodi hooajalised töökohad. Ent sügisel hakkas tööpuudus uue hooga kasvama ja iga kuu registreeriti üle 10 000 uue töötu. Ka novembri esialgsed andmed kinnitavad, et tööpuudus kasvab sama kiirelt edasi.



Töötukassa analüüsiosakonna juht Kadri Lühiste lausus, et tööturul põhja veel ei paista. Tema sõnul ennustas rahandusministeerium suvises prognoosis, et töötuse tipp saabub järgmise aasta esimeses kvartalis.



Lisaks registreeritud töötutele on ka töötud, kes pole töötukassas kirjas. Seetõttu mõõdab statistikaamet kord kvartalis küsitlustega kogu töötust. Rusikareegli kohaselt on registreeritud töötus kogu töötusest umbes 70 protsenti.



Lühiste lootis, et sellest tasemest palju kõrgemale töötus enam ei kasva ning tipptase jääb järgmisel aastal umbes 125 000 töötu juurde pidama.



Samas on suurenenud taas tööle saanute arv. Kui kevadel võttis töötukassa kuus keskmiselt töölemineku tõttu arvelt maha 2200 töötut, siis sügisel kasvas see arv 3500ni.



Võimalik Soome eeskuju


Pooled neist, kes võetakse registreeritud töötuna arvelt maha, leiavad endale uue töö. Ent peaaegu pooled inimestest ei ilmu lihtsalt töötukassa vastuvõtule ja võetakse arvelt maha.



Lühiste sõnul võib oletada, et osa neist läheb ka tööle, osa võtab end mõne kuu pärast uuesti arvele, ent samas on ka hulk inimesi, kelle saatuse kohta pole töötukassal enam mingit infot.



Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets oli Lühistest optimistlikum ning arvas, et aasta lõpuks võib töötute arv kasvada umbes 115 000 inimeseni. Sealt edasi see professori hinnangul enam palju ei kasva, sest majanduses on näha juba paranemise märke.



Kuna tööturg reageerib majanduse taastumisele viitajaga, siis ennustas Eamets töötutele rasket järgmist aastat. Ent kõrge tööpuuduse periood võib veel kaua kesta.



«Võib tekkida fenomen nagu Soomes, kus pärast töö ümberkorraldamist firmad ei vajagi enam nii palju töötajaid,» lausus ta. Soomes kestis 1990. alguse lama tekitatud kõrge tööpuudus viis-kuus aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles