Ansipi sõnum Hispaanias: Eesti püsib eurokursil

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninglikus Elcado Instituudis toimunud mõttekoda.
Kuninglikus Elcado Instituudis toimunud mõttekoda. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Madridis Hispaania Panga presidendi Miguel Fernández Ordóñezega ning kinnitas, et Eesti püsib kindlalt eurokursil.

Kohtumisel oli kõneks majanduse olukord maailmas, peaminister kinnitas, et Eesti on majanduskriisis uute oludega kiiresti kohanenud, vahendas valitsuse pressiesindaja.

«Majanduskasvu ajal kogutud suured eelarvereservid, valitsussektori väike võlg ja kiired eelarve kohandamise meetmed on aidanud valitsusel hoiduda rahastamisprobleemidest ja tõstnud lootust võtta euro kasutusele 2011. aastal,» sõnas Ansip. Nii IMFi kui ka Euroopa Komisjoni viimased prognoosid kinnitavad, et Eesti väljavaated Maastrichti kriteeriume täita on head.

Miguel Fernández Ordóñeze sõnul on eurotsoon avatud uutele liikmetele, oluline on aga kõikide kokkulepitud reeglite täitmine. Tema sõnul on Eesti teinud õigeid valikuid ning on teretulnud euroala riikide ringi.

Ka kohtumisel Kuninglikus Elcado Instituudi mõttekojas keskenduti peamiselt majandusega seotud teemadele. Peaminister Ansipi sõnul on viimased arengud Eestis vaatamata jätkuvale majanduslangusele olnud positiivsed. Majanduse taastumine sõltub aga suuresti arengutest peamistel eksporditurgudel ja riigi võimekusest tõmmata ligi otseseid välisinvesteeringuid.

«Liitumine euroalaga suurendab kindlasti investeerimiskeskkonna usaldusväärsust,» sõnas Ansip.

Sarnaselt Hispaaniale tähtsustab Eesti investeeringuid innovatsiooni, teadusarendusse ja haridusse, et elavdada majandust ja tagada parem konkurentsivõime. Eesti on parandanud eksportivate ettevõtete finantseerimisvõimalusi ning suurendanud tööturu paindlikkust.

1. jaanuarist 2010 võtab Hispaania Rootsilt üle Euroopa Liidu eesistumise. Seoses sellega on peaministri visiidi laiemaks eesmärgiks tutvustada Eesti seisukohti Euroopa Liitu puudutavates küsimustes ning selgitada lähemalt Eesti riigi tegevust euro saavutamisel. Just Hispaania eesistumise ajal tehakse eeldatavalt otsus Eesti liitumise kohta eurotsooniga.

Täna õhtul kohtub Andrus Ansip ka Hispaania peaministri José Luis Zapateroga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles