Jaapani keskpank läks madala intressiga laenude teed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Financial Times võrdleb tänast Euroopat 1990ndate Jaapaniga.
Financial Times võrdleb tänast Euroopat 1990ndate Jaapaniga. Foto: SCANPIX

Jaapani keskpank otsustas täna oma erakorralisel koosolekul anda kommertspankadele 10 triljonit jeeni ehk 116 miljardit dollarit kolmekuulise tähtajaga ja madala intressiga laenu, mis pidavat maailma suuruselt teise majanduse taastumist kindlalt toetama.


Tõuke finantssüsteemi likviidsuse selliseks jõuliseks suurendamiseks andsid uue Demokraatliku partei valitsuse poliitikud, kes soovivad niiviisi kiirendada majanduskasvu ja võidelda deflatsiooniga.

Samas ei pruugi Jaapani keskpanga kleenukese 0,1-protsendise intressimääraga laenud suures laastus majandust eriti mõjutada, kuna pankadel on odavale rahale juba niigi piisavalt hea juurdepääs.

Rahandusminister Hirohisa Fujii ütles enne keskpanga juhatuse kiiruga kokku kutsutud koosolekut, et valitsus respekteerib küll keskpanga sõltumatust, kuid tagasipöördumine «kvantitatiivse lõdvendamise» poliitika juurde peaks majandusele siiski «positiivselt» mõjuma.

Samas ei mainitud keskpanga teates sõnagagi tagasipöördumist nimetatud kvantitatiivse lõdvendamise poliitika juurde, mida Jaapanis käesoleva aastakümne alguses praktiseeriti. Tookord tehti põhimõtteline otsus hoida pikaajaliste laenude intressimäärad madalad ning seati peamiseks eesmärgiks finantssektori likviidsus.

«Pank on jõudnud arusaamisele, et praegu on kõige efektilisem soodustada pikaajaliste intressimäärade edasist langust rahaturul, pakkudes piisavalt suures koguses ülimadala intressiga laenu,» ütles Jaapani keskpank.

Jaapani keskpanga president Masaaki Shirakawa on väljendanud oma kahtlusi varasemalt praktiseeritud kvantitatiivse lõdvendamise suhtes ega usu, et see kasvu võiks soodustada. Selle asemel on ta rõhutanud, et hinnalangusega tuleb võidelda laiemal majanduspoliitilisel tasandil.

Kriitikud väidavad, et keskpank ei ole piisavalt valvas deflatsiooni suhtes, mis Jaapanit sel aastakümnel kord juba karmilt kimbutas. Sellele viidates möönis keskpank täna, et «võit deflatsiooni üle on Jaapani majanduse jaoks ülimalt oluline».

Samas ei ilmuta nad mingit huvi muuta oma rahanduspoliitika põhialuseid, vaid lubavad lihtsalt teha «kõik, mis nende võimuses», et langevate hindade suhtes midagi ette võtta.

Jaapani peamine tarbijahinnaindeks, mis ei arvesta toiduaineid, langes novembris mullusega võrreldes 2,2 protsenti. Kahe eelneva kuuga võrreldes oli langustempo tänu energiahindade stabiliseerumisele madalam. Kui aga energia kõrvale jätta, kasvas deflatsioon tarbijahindade osas septembrikuise 1 protsendi juurest 1,1 protsendini.

Pärast seda, kui Jaapani keskpank teatas kohalikus meedias oma erakorralisest koosolekust, langes jeen dollari suhtes 1,4 protsenti ja oli Tokios 87,53. Pärast otsuse teatavakstegemist tõusis jeen aga pärastlõunaks 87,04 peale.

Valuutamaaklerid olid oodanud, et keskpank annab teada kvantitatiivse lõdvendamise meetmetest.
Ühe Tokio maakleri sõnul võtsid spekulandid agressiivsema poliitika ootuses jeenile lühiajalisi positsioone, kuid ostsid oma valuuta kohe tagasi, kui koosolek oma otsuse avalikustas.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles