Eesti firma loodab vähiravimi kliiniliste testideni jõuda 2011. aastal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Celecure'i juht Tarmo Kivi.
Celecure'i juht Tarmo Kivi. Foto: Toomas Huik.

Vähiravimi väljatöötamisega tegelev Eesti ettevõte AS Celecure loodab oma arendustegevusega jõuda aastaks 2011 nii kaugele, et taotleda siis luba ravimi kliiniliste uuringute läbiviimiseks.


Celecure'i tegevjuht Tarmo Kivi ütles E24'le, et kuigi täna on veel vara öelda, kas 2011. aastal ka reaalselt oma vähiravimi kliiniliste testideni jõutakse, on selleks siiski hetkel väljavaated olemas.

Samas tuleb enne seda edukalt lõpuni viia ravimi väljatöötamise eelkliiniline faas. Kui kõik õnnestub, on kavas 2011. aastal ettevõttel taotleda luba kliiniliste uuringute läbiviimiseks.

Näiteks käib praegu uue ravimi puhul töö ravimi erinevate modifikatsioonide arendamisega ning hiirkatsete ja teiste meetoditega parima ravimiks sobiva formulatsiooni valimine.

Seejärel tuleb preparaati toota vastavalt ravimite tootmisstandarditele ning teha üle ka ohutusuuringud. Võrreldes teiste maailmas väljatöötamisel olevate vähiravimitega peab Kivi Celecure'i ravimit konkurentsivõimeliseks.

«Meie eeliseks on unikaalne mehhanism, mis võimaldab samaväärse efektiivsuses juures ravimit laialdasemalt kasutada ja saavutada paremaid kombinatoorravi tulemusi koos teiste ravimeetoditega,» märkis Kivi.

Tema sõnul on ravimi väljatöötamine üsna pikk protsess. Näiteks alustas Celecure oma projektiga 2005. aastal.

Kui 2011. aastal peaks jõutama ka kliiniliste testideni, kulub sellele faasile keskmiselt umbes viis aastat. Kui ka sealt saadud tulemused on sobivad, saab ravimi kasutusele võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles