FT: 30 finantsgruppi järelevalvajate riskinimekirjas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AIG büroohoone New Yorgis.
AIG büroohoone New Yorgis. Foto: AP / Scanpix

Financial Timesi andmetel on finantsregulaatorid koostanud nimekirja kolmekümnest maailmamastaabiga finantsasutusest, millel eriliselt silma peal hoidma hakatakse.


Nimekirjas on kuus kindlustusettevõtet - Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich ja Swiss Re - ning lisaks veel 24 panka Euroopast, Põhja-Ameerikast ja Jaapanist.

Nimekiri koostati finantsstabiilsuse järelevalvenõukogu (Financial Stability Board, FSB) egiidi all ning selle eesmärgiks on hoida tulevaste finantskriiside puhul ära süsteemsete riskide levik maailmas.

Kindlustajad on finantssüsteemi jaoks olulised mitmel põhjusel. Sageli, nagu näiteks Aviva puhul, on neil suured laenuosakonnad. Paljud tegelevad aga ülikeeruka rahastamisäriga, millest on heaks näiteks Swiss Re.

Nii kujutas möödunud aastal kokkuvarisenud USA kindlustusgrupp AIG süsteemi jaoks suurt riski peamiselt just seetõttu, et ta kindlustusäri kõrvalt ka üha keerukamaid rahastamissüsteeme oli leiutanud.

Swiss Re riskijuhi Raj Singhi sõnul ei ole riskid kindlustussektoris siiski nii teravad kui võiks arvata, kuna terve süsteemi raputamiseks peaks midagi juhtuma mõlemas tegevusvaldkonnas.

Avalikustamisele mittekuuluvas nimekirjas on, nagu arvata võiski, mitmed rahvusvahelised suurpangad: Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch ja Citigroup USAst, Royal Bank of Canada, Suurbritannia pangandusgrupid HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland ja Standard Chartered, Šveitsi pangad UBS ja Credit Suisse, prantslaste Société Générale ja BNP Paribas, Hispaania pangad Santander ja BBVA, Jaapani Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura ja Mitsubishi DFJ, Itaalia UniCredit ja Banca Intesa, Saksamaa Deutsche Bank ning Hollandi ING.

Riskinimekirja koostamine oligi suvel loodud FSB esimene ning ühtlasi peamine samm tulevaste võimalike finantskriiside leviku piiramiseks.

Selleks kutsutakse kokku regulaatorite kolleegiumid, milles on esindatud kõik peamised riigid, kus rahvusvahelised pangad ja kindlustajad tegutsevad - mis annab võimaluse nende tööd paremini koordineerida.
Nimekirja sattunud pankadel tuleb ühtlasi koostada omamoodi «testamendid» milles nad peavad välja tooma oma likvideerimise sammud juhuks, kui maailma peaks tabama uus finantskriis.

Regulaatorid kavatsevad testamentide koostamist kõikidelt süsteemse tähtsusega finantsgruppidelt rangelt nõudma hakata.

Pangandusmaailmas on nõudmine aga vastakaid tundeid tekitanud. Keerukama ülesehitusega grupid väidavad nimelt, et ilma tulevaste kriiside konkreetseid põhjuseid teadmata on selliseid plaane praktiliselt võimatu paika panna.

Briti keskpanga asepresident ja FSB kriisikomisjoni juht Paul Tucker ütles hiljuti, et testamendid tuleb valmis kirjutada järgmise kuue kuni üheksa kuu jooksul.

Teadaolevalt on riiklikud pangandusregulaatorid, Briti omadega eesotsas, viimase paari nädala jooksul koos mõnede nimekirja sattunud pankadega testamentide kirjutamist juba katsetanud.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles