Eesti firma varustab Moskvat tuhandete soojamõõturitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti üks väheseid soojusmõõdikute valmistamisega tegelevaid ettevõtteid AS Aswega valmistab 800 mõõdikut Moskva sotsiaalobjektidele, mis on jätkuks varasemale koostööle. Moskvale on Aswega teinud tuhandeid mõõteriistu.

Aswega juhatuse esimehe Valentin Moldovanovi sõnul on mõõdikute Venemaale müügiga tegeldud juba aastaid, sest need sobivad ideaalselt sealsetele karmidele tingimustele.

«Tegelikult tootis meie tehase eelkäija sama kaupa juba nõukogude ajal ning ka siis oli suur osa turust just Venemaal,» rääkis ta.

Kuigi soojus- ja energiamõõdikuid valmistatakse küll Tallinnas asuvas tehases, on Eestis firma toodangut vähe. Need on suunatud eelkõige suurte tarbimiste mõõtmiseks, mistõttu neid näiteks korterisse paigaldada ei saa.

800 mõõdikut 4 kuuga

«Eestis on meie suuremad kliendid olnud Ida-Virumaal Narvas ja Kohtla-Järvel, kus mõõtureid kasutab näiteks Viru Keemia Grupp,» ütles Moldovanov.

800 mõõdikut tarnitakse Moskvasse nelja kuu jooksul. Eelnevalt on viie aasta jooksul aga Venemaa pealinnas kasutusele võetud umbes 6000 erinevat mõõturit.

Moldovanovi sõnul ongi toodangu põhiliseks turuks just Venemaa ning seda alates Moskvast ning lõpetades Siberiga. Suured kliendid on firmale ka seal asuvad tööstused. Näiteks Pavlodari alumiiniumitehasele tehti mullu 250 soojusmõõdikut ning suuri partiisid on läinud ka teistele tööstustele.

Lisaks tootmisele Tallinnas on Aswegal tütarettevõtted ka Ukrainas ja Kasahstanis, kus toodetakse samuti kulu- ja soojusmõõtjaid. Kokku annab firma tööd 180 inimesele.

Moldovanovi sõnul on nad tema teada Eestis ainsad, kes selliseid mõõteriistu valmistavad, mistõttu ei saa ka kurta üleliia tiheda konkurentsi üle.

Venemaa mõistes väikefirma edu tagatiseks sealsel turul peab ta aga seda, et nende seadmed on küllalt paindlikud ning kasutatavad ka sealsetel süsteemidel, mis peavad palju taluma ning pole tihti ka kõige uuemad.

Sobivad erisüsteemidele

«See ei tähenda siiski, et uutel küttesüsteemidel meie tarvikuid kasutada ei saaks, sest sisuliselt sobivad nad nii nüüdisaegsetele kui ka vanematele süsteemidele. Silmas tuleb pidada vaid seda, et mõõdikud on mõeldud suurtarbimise jaoks ning Eestis sobiks need tööstusettevõtete kõrval ka näiteks korteriühistutele, kes tahavad oma soojussõlme uue mõõteriista panna,» rääkis firmajuht.

Aswega kasvas välja 1994. aastal senisest Tallinna Koondis Tööstusaparaadist, mille eellasteks olid omakorda Tallinna Mõõteriistade Tehas ja Tallinna Kontrollmõõteriistade Katsetehas, mis ühendati 1976. aastal.

Firma eelmise aasta käive oli Moldovanovi sõnul ligi 53 miljonit krooni ning kasumit teeniti selle juures pisut üle pooleteise miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles