Kevadel saab valmis Estonia klaveri uus mudel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia klaverivabriku juhataja Venno Laul (paremal) ja töömees Maido Kaur järgmise klaveri skeleti juures.
Estonia klaverivabriku juhataja Venno Laul (paremal) ja töömees Maido Kaur järgmise klaveri skeleti juures. Foto: Priit Simson

Olukorras, kus paljud klaverifirmad maailmas on sunnitud tegevuse lõpetama või ennast suurematele maha müüma, on Estonia klaverivabrik suutnud leida uusi turge ja olemasolevaid kasvatada.



Estonia klaverivabriku muusikust juhataja Venno Laulu sõnul lõikas majanduskriis klaveritööstusse raskelt sisse. Ta loetleb firmasid, mis tegevuse lõpetanud või teiste üles ostetud.

Näiteks müüdi austerlaste rahvuslik uhkus Bösendorfer Yamahale, mis sulges sel sügisel veel brittide kuulsa klaveritootja Kemble. Tšehhi suur klaverivabrik Petrof on oluliselt tootmist vähendanud ja teeb nüüd kõrvalt kõrgläikega köögimööblit Moskva rikastele.

Saksa firma Seiler läks pankrotti ja müüdi korealastele. Teine Saksa suur firma Schimmel jõudis pankrotini sel sügisel. Endise Rootsi firma Nordiska klavereid teevad nüüd hiinlased.
Ei pääsenud ka Stein­way – 40 protsenti firma aktsiatest läheb Samickile. Eesti lähiriikides enam tiibklavereid ei toodeta.

Selles segaduses on Estonial seni hästi läinud. Kohe, kui majanduslangus tunda hakkas andma, hakkas ettevõte vähehaaval koondama ja kohanduma turul valitseva olukorraga. Lattu midagi ei toodetud.

Laulu sõnul on nad nüüd hakanud endiseid tublimaid töötajaid üha tagasi kutsuma.

Et kaup hästi müüks, tuleb seda ka pidevalt täiustada. Selle sajandi algul on Estonia klaveritele tehtud üle 300 muudatuse. Sellega pole piirdutud – pilli täiustamise protsess jätkub. Neist on kindlasti suurim täiesti uue klaverimudeli väljatöötamine, millele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus oma innovatsioonitoetuse andis.

Uus klaver, mida hakatakse nimetama salong-kontsertklaveriks, paigutub oma 225 cm pikkusega kabinetklaveri ja kontsertklaveri vahele ning sobib hästi nii saalidesse kui ka kodudesse.

Mudel peaks valmima tuleva aasta kevadel. Selle järele on teisel pool ookeani väga suur nõudmine ning juba on olemas tellimus 26 pillile, mida pole veel keegi näinudki. Edaspidi on Estonia klaverivabrikul kavas tasuvuse suurendamiseks vähendada väikeste klaverite osakaalu toodangus.

Uutele turgudele pole kuigi lihtne sisse saada. Et Estonia klaver on just USAs end tugevalt sisse töötanud, selles on suur teene Estonia vabriku ainuomanikul Indrek Laulul, kes on Venno Laulu poeg. Koos perega seal elades ja töötades suhtleb Indrek Laul ligi 40 sealse edasimüüjaga.

90 protsenti kogu Estonia klaverivabriku toodangust lähebki praegu Ühendriikidesse. Üks 19 pillist koosnev konteiner läks alles novembris sinnapoole teele.

Estonia klaveri kuulsus on ka levima hakanud. Hiljuti külastas klaverivabrikut diiler Austraaliast, kes esitas esimese tellimuse kuue klaveri peale. See ei ole aga veel kõik.

Läbirääkimiste tulemusel on saavutatud kokkulepe ühe Tai edasimüüjaga, kes soovib jaanuari keskel esimest pilli saada. Saksamaal, Hollandis, Islandis, Jaapanis ja Singapuris on edasimüüjad juba olemas. Läbirääkimised on käimas Taanis, Hispaanias, Luksemburgis, Belgias ja Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles