Putin pressib Renault’lt AvtoVAZile raha välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avtovazi tehas Togliattis.
Avtovazi tehas Togliattis. Foto: AFP / Scanpix

Vladimir Putin ja Renault sõlmivad täna küll AvtoVAZi ümberkorralduste osas vastastikuse mõistmise memorandumi, kuid prantslased kummutasid eile taaskord kuulujutud, nagu oleksid nad valmis oma hädas partneri päästmiseks sularaha välja käima.


Allkirjad antakse Pariisis Putini Prantsusmaa-visiidi käigus. Alles oktoobris ähvardas Putin Renault' ühe aktsia võrra 25 protsenti ületavat AvtoVAZi osalust vähemaks võtta, kui nood viimasele oma abikätt ei ulata.

Vene suurim autotootja on hoiatanud, et vaagub pankroti veerel ning peab täiendava valitsusabi viibimise korral Togliattis 27 500 töölist lahti laskma.

Tänavu pumpas Moskva AvtoVAZi intressivabade laenude näol 25 miljardit rubla. See raha on neil aga juba otsas, kuna Venemaa automüük on üle poole võrra kukkunud.

Renault kordas eile taas, et neil ei ole plaanis oma osalust AvtoVAZis tõstma hakata, samuti ei soovi nad neid sularahaga toetada.
Küll aga kavatsevad prantslased aidata AvtoVAZi oskusteabe ja tehnoloogiaga.

Möödunud kuul käis Renault välja mõtte, et nad võiksid AvtoVAZi tehases nii enda kui oma Jaapani partneri Nissani marki autosid toota.

Tehas teeb juba Prantsuse odavauto Logani baasil sõidukeid, mis küll Lada nime kannavad.
«Me oleme uurinud võimalust toota Togliattis Renault'sid ja Nissaneid. See tõstaks nende tootmismahtu, meie saaksime aga Venemaal rohkem autosid müüa,» ütles Renault.

Renault' ja Nissani juhi Carlos Ghosni jaoks on sularaha kokkuhoid praegu prioriteet number üks. Autotööstus tervikuna on suures madalseisus ning Renault pidi ise samuti veebruaris Prantsuse valitsuse 3 miljardi euro suuruse hädaabi-laenuga soostuma.

Anonüümsust palunud allika sõnul, kes ise on seotud autotööstusega, on kaalumisel järgmine stsenaarium: Renault'le jääb alles 25 protsenti AvtoVAZi aktsiatest, kui nad on nõus firmat omalt poolt 240 miljoni euroga toetama.

Tänavuse esimese poolaastaga sai Renault AvtoVAZi osaluse pealt 182 miljonit eurot kahjumit.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles