Ehitusturg kukkus veel kolmandiku võrra

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusturg kahaneb jätkuvalt.
Ehitusturg kahaneb jätkuvalt. Foto: Sille Annuk.

Statistikaameti andmeil ehitasid ehitusettevõtted selle aasta kolmandas kvartalis 29 protsenti vähem kui mullu samal ajal.


Tänavu esimeses ja teises kvartalis vähenesid ehitusmahud vastavalt 31 ja 28 protsenti.



Kolmandas kvartalis ehitati omal jõul 6,4 miljardi krooni eest - hooneid 3,7 miljardi ja rajatisi 2,7 miljardi krooni eest. Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades ligi kolmandiku ja rajatiste ehitamine neljandiku.



Ehitusturu langus on tingitud eelkõige elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul turul. Senisest rohkem vähenes ka rajatiste ehitamine.



Vastupidiselt langustrendil liikuvale kohalikule ehitusturule, kasvas välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kümnendiku.



Kasv tulenes hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli läinud kvartalis 9 protsenti.



Võrreldes tänavu teise kvartaliga vähenes ehitusmaht sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritult 8 protsenti.



Ehitisregistri andmetel lubati kolmandas kvartalis kasutusse 689 uut eluruumi, mida on kolmandik vähem kui aasta varem samal ajal. Pool valminud eluruumidest asus korterelamutes.



Vaatamata ehitusteenuse odavnemisele on nõudlus uute eluruumide järele pidevalt vähenenud. Kolmandas kvartalis väljastati ehitusluba 359 eluruumi ehitamiseks, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi kolm korda vähem. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.



Kasutusse lubati 233 mitteelamut kasuliku pinnaga 156 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja büroopinda.



2008. aasta kolmandas kvartaliga võrreldes vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles