FT: Saksa pankadel tuleb 90 miljardit korstnasse kirjutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JOE KLAMAR/AFP

Saksa keskpank hoiatas eile, et riigi suurematel pankadel tuleb käesoleval ja tuleval aastal ilmselt kuni 90 miljardi euro eest väärtpabereid ja laenusid maha kanda.


Keskpanga juhatuse liige Hans-Helmut Kotz kutsus Saksa panku üles neile riigi poolt majanduse taastumiseks antud «manööverdamisruumi» hästi ära kasutama ja oma kapitalibaasi «ribidele veidi rasva peale kasvatama».

Bundesbanki andmetel kandsid Saksamaa 17 suurimat panka 2007. ja 2008. aastal maha veidi üle 130 miljardi euro.

Kotz ütles need sõnad vaid paar tundi pärast seda, kui Nordrhein-Westfaleni liidumaale ja kohalikele pankadele kuuluv laenuandja WestLB valitsuselt 3 miljardi euro suurust kapitalisüsti vastu võtma soostus - mis oli raskustes liidumaapankade-sektori jaoks esimene pretsedent.

Lepingu järgi paigutab abi saanud WestLB ühte «hädas panka» 85 miljardi euro väärtuses varasid, mis on Kotzi sõnul viimase stabiliseerimiseks igati kohane samm ning aitab erakorralise abi lõppedes kogu sektoril hinge sees hoida.

Seda, kui palju kapitali suurpangad juurde vajavad, Kotz ütlema ei soostunud. Küll aga ütles ta, et lisakapitaliga ei korvata automaatselt eelseisvaid mahakandmisi, kuna pangad võivad oma bilansside parandamiseks ka kasumeid ja provisjone kasutada.

«Me oleme seda meelt, et olukord on kontrolli all,» ütles Kotz, hoiatades samas, et Saksa pangandust ootavad siiski suured väljakutsed - eriti kui majanduskasv peaks pidurduma.

Saksa pankade suurimaks väljakutseks ongi majanduslanguse käigus halvaks läinud laenud. Bundesbanki prognooside kohaselt kujuneb mahakantud laenude koguväärtus tänavu ja tuleval aastal 50-75 miljardi euro suuruseks, mis on eelmise kahe aasta 40 miljardi euro tasemest tunduvalt enam.

Finantskriisi leevenedes ei ole aga pankade tagatisvarade väärtust võib-olla vaja eriti palju ümber hinnata. Seega võib mahakantav summa keskpanga hinnangul möödunud kahe aasta 90 miljardi euro pealt hoopis 10-15 miljardi peale langeda.

IMFi hiljutise eurotsooni-prognoosi kohaselt võib Saksa suurpankade poolt aastatel 2007-2010 maha kantud summaks kujuneda 220 miljardit eurot.

Septembris ütles IMF, et eurotsooni pangad peavad 2010. aasta lõpuks maha kandma 800 miljardit eurot - millest tänaseks on täitunud 40 protsenti - ning koguma 310 miljardit eurot uut kapitali.

Kindlasti pakub Saksamaa lugu elavat huvi ka Euroopa keskpangale, kes on seadnud endale eesmärgiks kriisiaja abimeetmed «õigeaegselt» lõpetada.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles