Facio: kiirustamine võib vigu põhjustada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaajakeskuse Solaris kinosaali sissevarisenud ripplagi.
Vabaajakeskuse Solaris kinosaali sissevarisenud ripplagi. Foto: Toomas Huik.

Facio Ehituse tegevdirektor Riho Kalve ei usu, et ükski ehitaja teadlikult vigu teeks, küll aga võib juhtuda, et tellija survel kiirustamine ehitusvigu endaga kaasa toob.


Meelelahutuskeskuse Solarise ripplagede alla kukkumine on palju tähelepanu saanud. Kuidas on aga üldine olukord ehitusturul? Palju vigu tehakse ning miks?

«Arvan, et see on suhteliselt harva esinev asi, et ehitatakse midagi nii valesti, et midagi kaela kukub,» ütles pika ehituskogemusega firma Facio tegevdirektor Riho Kalve.

Mehe sõnul tekivad enamus vigadest projekteerimise käigus ning neid annab ehitamise käigus parandada. «Tihti on vead, mis on tehtud projekteerimisstaadiumis. Ehitamise käigus vead leitakse ja tehakse asjad õigesti,» sõnas ta.

Kalve märkis, et teadlikult vaevalt ükski ehitaja vigu teeb, küll aga võib neid tekkida kiirustamise pärast. «Tellijatel on ekslik arvamus, et ehitamine peaks kestma hästi vähe. Kui neile ära ütled, küsivad nad lihtsalt kellegi teise käest,» kirjeldas Kalve praegust turuolukorda.

Seega tekib justkui nõiaring: tellija ütleb utoopilise tähtaja, ehitaja üritab paaniliselt valmis saada ning vead tekivad iseenesest. «Selles mõttekäigus on loogikat, kui midagi kiiresti tehakse, on tõenäosus, et midagi valesti tehakse,» tunnistab firmajuht.

Aga tellijale ära öelda ka ei saa, kuna siis jäädakse esiteks tööst ilma ning teiseks saab tellija kellegi teise võtta. «Tuleb keegi teine ja kas ta siis täidab või ei täida tähtaega, see on tuleviku küsimus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles