Eesti Energia börsiotsus võib lükkuda kevadesse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Peaminister Andrus Ansip andis mõista, et Eesti Energia börsilemineku otsus võidakse teha alles kevadel, kui on selge, kas Eesti läheb üle eurorahale või mitte.


Kui Eesti liitumine eurotsooniga selgub varem - näiteks sel aastal - on Ansipi sõnul võimalik, et otsus tehakse juba tänavu.

«Seda ei maksa küll arvata, et me täna õhtul oleksime valmis otsuse langetama ühe või teise variandi kasuks,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«Väga konstruktiivne oleks, kui suudaksime jätkata mõlema variandi edasi arendamist.»

Ansipi sõnul on arutluse all, kas tuua Eesti Energiasse lisaraha aktsiaemissiooni korraldamise või riigi omakapitali suurendamise läbi.

Tema väitel on mõlemal variandil plusse ja miinuseid ning avalikkus peaks nendega kursis olema.

See, kui otsustada börsileminek enne euro tuleku selgumist, tähendaks peaministri hinnangul liiga palju ebakindlust ning küsitavusi ka potentsiaalsetele välisinvestoritele.

«Kui on langus, positiivseid signaale pole, võime IPO korraldada täiesti valel ajal - aktsiahind võib börsil väga kiiresti tõusma hakata.»

Tema sõnul tekib siis küsimus, miks jättis valitsus Eesti Energia ilma mitmetest miljarditest kroonidest.

Ansipi sõnul valitseb siiski ministrite seas täielik konsensus, et riik peab tagama Eesti Energiale täiendava finantseeringu. Lahtine on vaid see, mil moel lisaraha hankida.

Riigikantselei saatis nädala eest majandusminister Juhan Partsile tagasi Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise ettepaneku, mida ekspertide komisjon oli kaks kuud ette valmistanud. Peaminister Andrus Ansipi väitel oli asi kiirustades tehtud.

Ansip väitis tänasel pressikonverentsil, et õhtusel valitsusekabineti istungil lähenetakse teemale ratsionaalselt ning tegu pole parteilist kuuluvust mööda jooksva vastuoluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles