FT: Briti keskpank päästis salaja kaks panka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti keskpanga asepresident Paul Tucker.
Briti keskpanga asepresident Paul Tucker. Foto: Newcast/ Scanpix

Briti keskpank tunnistas eile, et Royal Bank of Scotlandit ja HBOSi lahutasid mulluse finantskriisi tipphetkel sularahaautomaatide sulgemisest ja igapäevaste pangatehingute peatamisest vaid loetud minutid, mistõttu laenati neile saladuskatte all hädaabi korras 61,6 miljardit naela.


Keskpanga asepresident Paul Tucker ütles rahandusministeeriumi erikomisjonile, et kui seda poleks tehtud, oleks majandustsükkel palju hullemaks kujunenud. «Olukord oli ülimalt kriitiline,» ütles ta.

Tuckeri sõnul käivitas keskpank möödunud aasta 1. oktoobril klassikalise «viimases hädas laenuandmise operatsiooni». Laenusumma jõudis tõusta 61,6 miljardi naelani, enne kui maksumaksjate rahadega jalule aidatud abivajajad võla tänavu jaanuaris tagasi maksid.

Tänaseks Lloyds Banking Groupi kuuluv HBOS sai esimese laenusumma möödunud aasta 1. oktoobril. Päev varem oli Iirimaa otsustanud garanteerida kogu oma pangandussüsteemi kohustused, seades Euroopa suurpankade rahastamisoperatsioonid tõsise löögi alla.

Pankad ja ametivõimud otsustasid hoida tehingud saladuses. Rahandusministri Alistair Darlingi sõnul mõistis ta keskpanga muret, et kriisilaenude paljastamine oleks seadnud ohtu kogu finantssüsteemi stabiilsuse.

Keskpank ja rahandusministeerium ütlesid oma avalduses, et nad avalikustavad kõnealuse info nüüd, kus saladuskate pole enam vajalik. Konservatiivist komisjoniliige Michael Fallon oli aga maruvihane, et asja nii kaua varjati. Tema sõnul võib selliseid tehinguid ju paar päeva enda teada hoida, kuid laenudest terve aasta vaikida polevat küll mingit põhjust.

Võrreldes Northern Rocki kriisiga aastal 2007, mil uudised kriisilaenust välja lekkisid ja kliendid seepeale oma raha pangast välja võtma tormasid, oli seekordne operatsioon igati edukas. Konkreetseid toiminguid keskpank avaldama ei soostunud. Samas on tõenäoline, et rahandusministeerium andis likviidsuse taastamiseks välja lühiajalised vekslid.

Pankurite arvates võib uudise avalikustamisest välja lugeda, et keskpanga meelest on finantskriis möödas.
Keskpanga andmetel tipnesid laenusummad Royal Bank of Scotlandi puhul mullu 17. oktoobril 36,6 miljardi ja HBOSi puhul 13. novembril 25,4 miljardi naelaga.

Laenukoormuse tipphetkel andsid mõlemad abivajajad keskpangale tagatiseks eluasemelaene, eraisiku- ja ettevõtluslaene ning 100 miljardi naela väärtuses riigivõlakirju.

Rahaliste vahendite kasutamise eest võeti pankadelt ka lisatasu.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles