Saabi autotööstusel väiksed ellujäämisvõimalused

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi logo
Saabi logo Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide autohiid General Motors kavatseb langetada Saabi saatuse üle lõpliku otsuse järgmisel teisipäeval, süngeima stsenaariumi järgi ootab Rootsi autotööstust sulgemine.


Ajalehe Dagens Nyheter allikate väitel on Saabil ellujäämiseks vähe võimalusi, vahendas Helsingin Sanomat. Saabi sulgemine tähendaks 3000 töökoha kadumist.

Rootsi sportautodetootja Koenigsegg taganes Saabi ostuplaanidest eile. Firma tegevjuht Christian von Koenigsegg põhjendas otsust finantseerimise venimise ja riskide suurenemisega.

Koenigsegg oli sõlminud Saabi ostuks eellepingu tänavu septembris. Firma pidi hankima laenuna veel 400 miljonit eurot, et ostutehing jõustuks. Sportautodetootja vajas Euroopa Investeerimispangast taotletud laenule Rootsi riigi garantiid.

Rootsi valitsus teatas, et ei kavatse firmat päästma hakata. «Riigi rahadega pole võimalik aidata ettevõtet, mis pole konkurentsivõimeline,» nentis majandusministeeriumi riigisekretär Jöran Hägglund.

Koenigsegg kavatses osta majandusraskustega võitleva Saabi koostöös Hiina Beijing Automotive Holdingiga (BAIC).

Uudisteagentuuri Reuters küsitletud analüütikud oletasid, et Hiina ettevõte võib olla Saabi üksustest endiselt huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles