Ehitajad loodavad 2010. aasta keskpaigas kasumit kasvatada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ehitajad..
USA ehitajad.. Foto: AFP.

KPMG globaalne ehitusturu uuring näitab, et kuigi nõudlus elamis- ja äripindade osas on finantskriisist johtuvalt langenud, usuvad 64 protsenti vastanutest, et 2010. aasta keskpaigaks suudavad ehitusfirmad kasumitaset kasvatada või säilitada.


Globaalselt leidis 53 protsenti vastanutest, et nende tellimuste maht on tõusnud või jäänud samaks; sarnast pilti pakkus ka kasumi pool, sest vaid 44 protsenti teatas kasumite vähenemisest. Kõige tõsisema languse on läbi teinud Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika ehitusettevõtted, kellest 54 protsendil on kasumid vähenenud.

Majanduslangus on pannud ehitusettevõtted juhtima projektidega seonduvaid riske, mida seni on peetud valdkonna üheks puuduseks, kuid pälvib nüüd suurenevat tähelepanu. 73 protsenti uuringule vastanutest on viimasel aastal tegelenud intensiivsemalt klientide majandusolukorra ning finantsvõimekuse hindamisega.

Turu paranemise lootusele viitab ka ehitusettevõtete suutlikkus säilitada rasketel aegadel häid töötajaid. Majanduskliimat arvestades on mõnevõrra üllatuslik, et 35 protsenti vastanutest ei ole tööjõudu üldse kärpinud. Veelgi enam, vaid mõned ettevõtted on piiranud tööjõukulusid kas palgakärbete, lühema tööaja või palgata puhkuste näol. Lausa 28 protsenti ei ole astunud selles vallas üldse mingeid samme.

Uuring põhineb enam kui 100 intervjuul, mis viidi läbi ehitusala tippjuhtidega 30 maailma riigis. Küsitletud ettevõtete müügitulu ulatus 250 miljonist USA dollarist enam kui viie miljardi dollarini ning esindatud olid nii globaalsed kui ka vaid ühel turul tegutsevad ettevõtted.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles