Ajaleht: Eestis registreeritud firmad segavad Soome ehitusettevõtjaid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised
Ehitustöölised Foto: AP / Scanpix

Soome väiksed ehitusfirmad ja -ettevõtjad on eestlastest konkurentide tõttu sattunud keerulisse olukorda, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.


Selle põhjuseks on majanduslangus, mis on Eestis peatanud ehitamise peaaegu täielikult, kirjutab ajaleht. Olukorda kasutavad ära Eesti kaudu tegutsevad soomlastest petturid.

Soome ehitajate ametiühing Rakennuusliitto süüdistab ametnikke võimetuses peatada maksupettused.

Kelmide tegevus põhineb sellel, et seadust rikutakse seni, kuni on võimalik. Kui firma jääb vahele oma hämara tegevuse tõttu, viiakse töötajad üle järjekordse riiulifirma alla ja töö läheb lahti jälle puhaste paberitega.

«Kui üks kivi pöörata ümber, siis selle alt tuleb lagedale kümme kuritegu. See rida näib täiesti lõputuna,» rääkis Rakennuusliito esindaja Heikki Korhonen.

Ametiühingu aseesimees Kyösti Suokas väidab, et peaaegu kõik midagi teha oskavad eestlastest ehitustöölised viibivad nüüd Soomes. «Sealtpoolt avaldatav surve on äärmiselt tugev. Minuga on võtnud ühendust väga palju soomlastest väikeettevõtjaid. Nad on õnnetud, kuna ei saa enam üldse tellimusi,» rääkis ta.

Suokase jutu järgi on raskustes ka keskmise suurusega ehitusfirmad, kelle väitel on võimatu saada allhanketöid, kuna Eestis registreeritud firmadega on võimatu konkureerida.

Eestist saabuvatele renditöölistele makstakse väikest palka, millelt jäetakse tasumata erinevad maksud.

Suokas väidab, et pole oma karjääri ajal kohanud mitte ühtegi Eestis registreeritud ettevõtet, kus Soome renditud töötajate dokumentidega oleks kõik korras.

«Üle 90 protsendi jätab maksud tasumata, sotsiaalkindlustusmakse on tasutud ka juhuslikult,» jutustas ta ja lisas, et ametnike korraldatav järelevalve on juhuslik, see ei toimi ega hirmuta seega kedagi.

Soomes töötavate välismaiste ehitustööliste arv jääb hinnanguliselt 15 000 - 30 000 vahemikku.

Ehitustööstuste katusorganisatsiooni Rakennusteollisuus (RT) juht Tapio Kari kinnitab, et ehitajate ametiühingu nägemus Eesti kaudu toimivatest varifirmadest on õige. Majanduskuritegudega seotud inimesed tuleb vahele võtta, kuna nende tegevus segab ehitusturul ausalt tegutsevaid firmasid, lisas Kari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles