Põllumajandusminister kritiseerib eridiisli aktsiisitõusu

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Marina Puškar

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul toob riigikogu rahanduskomisjoni plaanitav elektri- ja kütuseaktsiisi tõus kaasa ka põllumajanduses kasutatava eridiisli hinnatõusu ning palub komisjonilt eridiislile erandit.

«Aastas kasutatakse põllumajandussektoris 95 000 - 105 000 tonni erimärgistatud diislikütust ning lihtne matemaatiline tehe näitab, et rahanduskomisjoni poolt otsustatud erimärgistatud diislikütuse aktsiisitõus suurendab põllumajandussektori kulutusi 65-72 miljonit krooni,» tõdes Seeder.

Minister märkis, et aktsiisitõusu näol on tegemist põllumajandustootmise täiendava maksustamisega, mis on üllatuseks nii tootjatele kui ka temale endale.

«Oleme täna olukorras, kus tootjatele makstavad kokkuostuhinnad on langenud oluliselt alla omahinna taseme ja mitmete põllumajandustootjate võlad riigi ning finantsasutuste ees tõusevad,» tõdes ta.

Seeder lausus, et võrreldes vanade Euroopa Liidu (EL) liikmesriikidega, on täiendavad otsetoetused Eestis suhteliselt madalad.

«Palun rahanduskomisjonil veelkord kaaluda oma ettepanekut ja võimalusel mitte rakendada eriotstarbelise vedelkütuse aktsiisitõuse sellises ulatuses,» lisas ta. «Juhul, kui rahanduskomisjon jääb oma ettepaneku juurde, teeme ettepaneku kogutud aktsiisiraha liita tootjatele makstavate täiendavate otsetoetuste summale.»

Rahanduskomisjoni ettepaneku kohaselt kallineks eriotstarbelise diislikütuse ja kerge kütteõli liiter koos käibemaksuga 82 senti. Põllumajandusministeeriumi andmetel kerkiks plaanitav aktsiisimäär eridiisli puhul 60 protsendi võrra.

Rahanduskomisjoni juhib reformierakondlane Taavi Rõivas. Seeder kuulub Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ridadesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles