Eesti esimene börsipettur sai karistada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oyvind Hjulmand koos Jüri Palmi maaliga, mille Kumu vähese kunstiväärtuse pärast ära põlgas.
Oyvind Hjulmand koos Jüri Palmi maaliga, mille Kumu vähese kunstiväärtuse pärast ära põlgas. Foto: Peeter Langovits

Eesti esimeseks börsimänguriks, kes sai karistada aktsiahinnaga manipuleerimise eest, osutus taanlasest pettur ja elukunstnik Oyvind Hjulmand.


Mullu LHV aktsiamängu Börsihai ajal püüdis Hjulmand mõjutada Arco Vara, Kalevi, Trigoni ja Viisnurga hinda kohalikul börsil. Finantsjärelevalve teatel andis mees sisse kokku 12 väikesemahulist tehingukorraldust, mille ta varsti tühistas.

Finantsjärelevalve teatel tekitas Hjulmand teiste kauplejate jaoks eksitava arusaama, et tehingukorraldustes nimetatud hinnaga on olemas aktsiate müügi- või ostuhuvi.

Inspektsioon karistas Hjulmandit 9000-kroonise trahviga, mees vaidlustas selle kohtus, kui Harju maakohus andis õiguse järelevalvele. Hjulmand asja edasi ei kaevanud.

Hjulmand on Taanis süüdimõistetud suuremahulise pettuse eest. Eestis kogus ta tähelepanu aastaid tagasi, kui püüdis oma maalikollektsiooni edutult Kumule sokutada.

Ettevõtja Toomas Tool sai eelmisel nädalal analoogse süüdistuse, kuid Tooli ähvardab kriminaalkaristus. Hjulmand pääses väärteoga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles