Huvi Eestisse investeerimise vastu kasvab

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericsson avas ametlikult oma tehase Tallinnas, kus keskendutakse kõrgtehnoloogilise tootmise arendamisele sh mobiilside- ja lairibavõrkude seadmete valmistamisele. Pildil  tootmine - montaažitsehh.
Ericsson avas ametlikult oma tehase Tallinnas, kus keskendutakse kõrgtehnoloogilise tootmise arendamisele sh mobiilside- ja lairibavõrkude seadmete valmistamisele. Pildil tootmine - montaažitsehh. Foto: Peeter Langovits

EASi rahvusvahelistumise divisjoni vanemnõunik välisinvesteeringute alal Ele-Merike Pärtel ütles, et investeerimispäringute arv on viimasel ajal kasvanud.


«Investeerimishuvi kasvu oleme tõesti täheldanud, ühelt poolt on seda näidanud kasvanud investeerimispäringute arv, teiselt poolt juba Eestis tegutsevate välisosalusega ettevõtete suurenenud huvi siia lisainvesteeringuid tuua,» selgitas Pärtel.

Investeerimispäringud tulevad kas otse EASi Tallinna kontorisse või läbi selle eri riikides töötavate välisesindajate. Huvi madalseis oli selle aasta alguses, kuid aasta lõpu poole on päringute arv oluliselt suurenenud. Samal ajal on päringud muutunud ka konkreetsemaks.

Huvi tuntakse väga erinevatelt aladelt, siiski domineerivad valdkonnad, mida ka EASi rahvusvahelistumise divisjon näeb oma prioriteetidena: infotehnoloogia, masinaehitus ja elektroonika, äriteenused. Rohkem tuntakse Eesti vastu huvi naaberriikidest, eelkõige Soomest ja Rootsist.

Teiselt poolt on mitmed juba Eestis tegutsevad välisosalusega ettevõtted kas kaalunud või juba ette võtnud lisainvesteeringuid. Oma tegevuse planeerimisel on leitud, et mõttekas on tuua kallim või ebaefektiivsem tootmine Eestisse, kus on praegu piisavalt sobiva hinnaga tootmispindu ja vaba tööjõudu. Nii on tootmist üle toodud lisaks lääneriikidele ja Skandinaaviale ka Kesk- ja Ida-Euroopast, sealhulgas Lätist.

Oma aktiivsete klientide nimesid EAS ei avalikusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles