Tallinna linn ähvardab majavalitsusi pankrotiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pooled Tallinna majavalitsused erastanud ärimehed Toomas Tool ja Rait Lukas ei suutnud esitada linnale plaani sooja ja kütte eest tekkinud hiigelvõla likvideerimiseks, mistõttu hakkab linn ilmselt nõudma ärimeestelt 24 miljoni kroonist trahvi erastamislepingu rikkumise eest.

Tallinna abilinnapea Toomas Vitsut ütles, et kohtus eile majavalitsused erastanud ASi Kalanduse Maja (praeguse nimega AS BREM) esindaja Rait Lukasega, kuid ei saanud temalt selgeid vastuseid sooja ja veevõla täpse suuruse ega firma edasise tegevuse kohta. Seetõttu kavatseb linn ilmselt BREMilt välja nõuda 24 miljonit krooni trahvi erastamislepingu rikkumise eest.

370 000 inimest veeta

Lepingu kohaselt võib linn nõuda trahvi, kui majavalitsused erastanud firma ei suuda maksta õigeaegselt teenuste eest Tallinna Veele ja Tallinna Soojusele. Eri andmeil on BREMi alla kuuluvad kaheksa kinnisvarahalduse äriühingut (KVH) teenuste eest võlgu 40-50 miljonit krooni.

«Kuigi praegu pole elanikele otsest ohtu, tuleb välistada võimalus, et makseraskuste venimise korral jääb ligi 370 000 inimest kütte ja veeta,» sõnas Vitsut.

Et BREMi omanikud pole nõus vabatahtlikult trahvi maksma, tuleb linnal raha kätte saamiseks algatada firma vastu pankrotihagi.

Pankrotihagi algatama sunnib linna ka erastamislepingu tingimus, mille kohaselt maksab BREM linnale iga enne 2003. aastat pankrotistunud majavalitsuse eest 5 miljonit krooni.

Juhul, kui omanikud tunnistavad majavalitsused maksejõuetuks pärast 2003. aastat, ei saa linn kahjutasu.

Ajakirjanduses on viimastel päevadel avaldatud kahtlust, et BREMi omanikud on keeruliste skeemide abil viinud ettevõttest välja umbes 50 miljonit krooni elanikelt kogutud remondi ja muude teenuste eest saadud raha, kavandades algusest peale teadlikult firma pankrotti. «Meil ei ole praegu otseselt siiski põhjust öelda, et tegemist on pahatahtlikkusega,» ütles Toomas Vitsut.

Tool ei kavatse loobuda

BREMi üks omanikke Toomas Tool kinnitas eile Kanal 2 «Uutele uudistele» antud intervjuus, et ei kavatse mingil juhul erastatud ettevõttest «välja hüpata». Tema sõnul olid majavalitsustel võlad teenuste eest kaelas juba siis, kui BREM need erastas.

Ärimehe väitel on möödunud aastal üle 50 miljoni krooni küündinud võlg vähenenud praeguseks umbes 36 miljonile kroonile. «Erastasime ettevõtte pikaajalise plaaniga, mille kohaselt võib kasumisse jõuda alles kolme aasta pärast,» märkis Tool.

Vitsuti sõnul olid aga erastajad neist raskustest kohe teadlikud, kuid ei näinud siis selles probleemi.

Tooli nägemuse kohaselt pole Tallinna Soojusele ja Tallinna Veele võlgu mitte firma BREM, vaid elanikud, kes on jätnud majavalitsustele teenuse eest tasumata. Elanikelt saab aga võlgu välja nõuda kohtu kaudu ning see võtab aega.

Samuti on Tooli ütlusel absurdne olukord, kus majavalitsused vahendavad vee ja sooja teenust elanikele tasuta. Et majahaldusettevõte ei saa kulude katteks ise tõsta vee hinda, siis peaks tema sõnul maksma vahendusteenuse eest majavalitsusele Tallinna Vesi ja Tallinna Soojus.

BREMi raskuste ilmnemise järel hakkasid firma turuosa kohe noolima konkurendid. Suurärimees Urmas Sõõrumaaga seotud firma Minu Vara teatas, et on valmis BREMi alla kuuluvad kinnisvarahaldusfirmad üle võtma.

Eile kinnitas Minu Vara laiali saadetud pressiteates, et pakub BREMi alla kuuluvatele kortermaja elanikele võimalust sõlmida nendega leping kiirkorras ja lepingutasuta. Minu Vara osales koos BREMiga majavalitsuste erastamisel, kuid jäi tookord madalama hinnapakkumise tõttu kaotajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles