Keskkonnakomisjon: tuumajaama kavandamist ei saa alustada maamüügist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Pakri
Suur Pakri Foto: Graafika Silver Alt

Riigikogu keskkonnakomisjon leidis, et Suur-Pakrile tuumajaama rajamine on väga küsitav tekkivate keskkonnamõjude tõttu, ning pidas eriti kummaliseks tuumajaama kavandamise alustamist maade võõrandamisest.

Komisjon pidas kummaliseks, et tuumajaama kavandamise protsessist saab avalikkus teada info kaudu, et keskkonnaministeeriumi valdusest on maad antud majandusministeeriumile selleks, et need saaks edasi anda Eesti Energiale tuumajaama rajamiseks. «See on kummaline asjade käik nii suurte koosluste puhul nagu seda on looduskaitsealused väga rikka kultuuripärandiga Pakri saared,» sõnas keskkonnakomisjoni esimees Mart Jüssi.

Tema sõnul oli keskkonnakomisjoni üldine arvamus, kuna tegemist on rahvusvahelise tähtsusega kaitsealadega Natura 2000 võrgustikus ning Eesti jaoks unikaalsete maastikega, oleks selliste otsuste taustad pidanud enne olema põhjalikult selgeks tehtud ja läbi räägitud.

Nimelt otsustas valitsus ülemöödunud nädalal anda keskkonnaministeeriumi valdusest tasuta majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile riigile kuuluvad Suur-Pakri kinnistud, kuhu tulevikus võib tulla Eesti Energia tuumajaam.

Keskkonnakomisjon ei pidanud sellist salapärast tegutsemist õigeks. «Kui asi puudutab tuumajaama, siis eriti sellisel puhul ei tohiks hakata oluline protsess pihta maade võõrandamisest, vaid riiklikest arengukavadest, asukohavalikutest ja alles siis järgneksid tegevused.»

Täna kuulas keskkonnakomisjon ära keskkonnaministeeriumi kantsleri Rita Annuse ja majandusministeeriumi asekantsleri Einari Kiseli, et saada selgust, kuidas on valitsuse tasandil toimunud otsused nii suurte koosluste kohta ilma eelneva põhjaliku analüüsita.

«Otsus on langetatud valitsuse kabinetiistungil, kus nemad polnud juures ning seetõttu ei osanud nad seda kommenteerida,» tõdes Jüssi. Komisjon palus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt lisateavet maade üleandmise tausta ja selle kohta, kas eri osapoolte kahtlustel on tõepõhi all.

«Meie riigikorralduse juures on selline olukord, et selliseid asju ei otsusta keskkonnavaldkonna institutsioonid, vaid infrastruktuuride ja majanduse valdkonna otsustajad,» tõdes Jüssi tuumajaama rajamise osas sõna sekka ütlemise võimaluste kohta.

«Meie võime ainult tõdeda, et tuumajaama näol on tegu olulise keskkonnamõjuga objektiga ja selle võimalik paigutamine Pakri saarele on äärmiselt komplitseeritud ja eeldab väga selgelt kõikide mõjude hindamist ja asukohavaliku põhjendamist. Keskkonnakomisjon on selles osas väga reserveeritud, et niimoodi saab Pakrile tuumajaama ehitada,» lisas Jüssi.

Keskkonnakomisjon arutas Suur-Pakrile tuumajaama rajamise küsimust lähtuvalt Pakri saarte kogukonna ja Rootsi vähemusrahvuste kultuurinõukogu majandusministrile ja keskkonnaministrile saadetud kirjast, kus tunti muret ajakirjanduse kaudu avalikuks tulnud info pärast, nagu oleks Suur-Pakri saar Eesti Energia esmavalik tuumajaama asukohana ning selle nimel on juba tegutsema asutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles