Liina Tõnisson jääb pendeldama kahe ministeeriumi vahet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile majandus-, teede- ja sideministri kohale kinnitatud Liina Tõnisson kiirustas pärast ametivande andmist tervitama majandusministeeriumi töötajaid, mis pani asjatundjad oletama, et just sellest ministeeriumist saab kahe asutuse ühendamisel juhtiv pool.

«Täna (eile - toim.) tutvun kiiresti majandusministeeriumiga, homme hommikul külastan teede- ja sideministeeriumi,» teatas Liina Tõnisson energiliselt juba eile hommikul. Majandusministeeriumi pressiosakond ja kantsler Marika Priske polnud ministri võimalikust visiidist veel lõuna paiku midagi kuulnud.

«Oot-oot, see teeb mind pisut ärevaks,» sõnas avalike suhete spetsialist Rain Veetõusme. Ministri saabumise täpset aega ei teadnud ka Priske. «Me saame Riigikogus kokku, võibolla tuleme siis koos lahkuva ministriga,» oletas kantsler. Uuest ülemusest rääkides jäid ametnikud äraootavalt napisõnaliseks.

Neid, kes töötasid ministeeriumis veel Tõnissoni eelmise ametisoleku ajal, võib üles lugeda kahe käe sõrmedel. «Ma olen elanud üle kahe suure organisatsiooni, Hansapanga ja Hoiupanga ühendamise ja tean, et igatahes töötajate jaoks tuleb ministeeriumide ühendamisele kuluv aasta psüühiliselt väga pingeline,» märkis Priske.

Silt vahetus kell kolm

Kell kolm andis uus valitsus Riigikogu ees ametivande. Samal hetkel kadus majandusministeeriumis ministri kabineti juurest silt Henrik Hololei nimega ning selle asemele kerkis kuldsete tähtedega Liina Tõnissoni nimi. Teede- ja sideministeeriumi kodulehel figureeris samal ajal ministrina veel Toivo Jürgenson.

Napilt kolmveerand tundi hiljem sõitis energiast pakatav Tõnisson musta Mercedesega majandusministeeriumi treppi. Veidi segaduses Veetõusme ja avalike suhete osakonna juht Epp Alatalu seletasid vabandavalt, et esmalt kohtub minister töötajatega ning ajakirjandust sinna juurde ei lubata.

Kell pool viis pudenes ministri kabineti uksest välja Henrik Hololei, pühkides kiiresti käega üle pisut higiseks kiskunud lauba.

«Meil oli väga konstruktiivne vestlus, andsin põgusa ülevaate ministeeriumi ees seisvatest ülesannetest, eriti tähtis oli muidugi Euroopa Liidu temaatika,» vuristas Hololei kuulsas kiirkõnes.

Tõnisson pidas kiire rahustava tervituskõne ka ülejäänud ministeeriumi töötajatele, seejärel kutsus ta mõneks minutiks oma kabinetti ajakirjanikud. Tutvumisjärge ootav kantsler Marika Priske istus samal ajal kannatlikult teisel pool ministrikabineti suurt ümarat lauda.

Kõigepealt uus nimi

«Ma tulin sellesse ministeeriumisse esimesena, kuna see on mulle juba varasemast tuttav,» pareerib Tõnisson malbelt küsimuse, kas ta hakkab juhtima ühendatud ministeerium Harju tänaval asuvast majast. «Ilmselt saab minust rändminister, kes jookseb võrdselt mõlema maja vahet,» lisas Tõnisson.

Enne töötajatega kohtumist ei soostunud Tõnisson esialgu lähemalt tutvustama ministeeriumide ühendamise plaani ega sellega seotud kaadrimuudatusi. Eile teatas minister uudisteagentuuri BNS vahendusel, et tema esimeseks nõunikuks saab Heido Vitsur.

«Kindlasti pole tema ainus nõunik, sest tegemist on ikkagi kahe olulise valdkonna ministeeriumidega, kus on ees tähtsad läbirääkimised Euroopa Liidu raames ja lahendamist vajavad mitmed seadusloome küsimused,» ütles Tõnisson. Pärast Tõnissoni ministriks saamist hakati kuluaarides rääkima võimalusest, et ühinenud ministeeriumisse naaseb tööle sealt mitmel korral kantsleri kohalt lahkunud Ruth Martin.

«Ma hindan proua Martinit kui spetsialisti kõrgelt, aga me tõesti pole sellest rääkinud,» vastas Tõnisson. Minister kinnitas, et esmajärjekorras vahetab ta ilmselt välja kohmaka majandus-, teede- ja sideministeeriumi nime. «Ootan töötajatelt ettepanekuid, mis see võiks olla,» märkis Tõnisson. Homme hommikul kohtub Tõnisson endise teede- ja sideministeeriumi töötajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles